Cedc88bcb64ed2343b939272d241632f19f7d829

Genom att ha en hyfsat bra inkomst och räkningar som betalas i tid vaggas många in i tron att ha läget under kontroll. Men vad händer med ekonomin om det oväntade faktiskt sker – en skilsmässa, en olycka, en sjukdom eller ett dödsfall inom familjen?

Som jag sa i början är snittpensionen idag 16 300 kronor i månaden, MEN den bilden kan nyanseras, det var ju en snittpensionär. Delar vi upp det på kvinnor och män får snittkvinnan 13 600 kronor i pension och mannen 19 500 kronor. Kvinnor i Sverige har alltså 70 procent av mannens pension(!). Lägg då till de bostadslån många tar på sig. Vid en skilsmässa delas lån, men inte tjänstepension. Gäller pensionssparande genom löneväxling blir effekten ännu större. Att tänka på pension blir allt viktigare, inte minst för att vi lever längre.

Likväl som det inte gärna pratas om en eventuell skilsmässa talar vi inte heller om döden. Ändå är döden det enda vi i livet vet säkert. Vad som händer efter döden vet vi inte, men vi kan styra idag vad som händer efter det att vi dör för dem som då fortfarande lever – genom så kallade återbetalningsskydd och efterlevandeskydd. En del har skydd helt i onödan och får därmed lite lägre pension, andra skulle verkligen behöva skydd för familjen, men lever i ovisshet om både vad det är och om de har det. Skydd för dina anställdas familjer går vi igenom imorgon, tills dess får du pusta ut!

Sammanfattningsvis: Din roll är dödsviktig för att de anställda och de anställdas familjer inte ska hamna i kläm! Imorgon gör vi en djupdykning i döden, håll ut tills dess!

Vi ses snart igen!


[email protected]

SPP Konsult ger oberoende specialistpensionshjälp åt företag sedan 35 år tillbaka.