Cedc88bcb64ed2343b939272d241632f19f7d829

Nej, bara genom att veta vad som kan påverka pensionen kan risker begränsas.

Många vill ge dig råd om hur du ska placera dina pengar. Många vill göra det "gratis" utan att det ska kosta dig något. Om du redan har haft en rådgivning och fått råd om var du ska placera dina pensionspengar känner du dig säkert lättad och nöjd. Du fick ju inte heller någon faktura.

Men det kan vara betydligt bättre för dig att betala goda råd direkt från din plånbok än genom höga avgifter på dina sparpengar. Några procents avgift när du börjar spara kan upplevas som försumbar kostnad, men när du har sparat ihop en slant så blir några procent lätt 1000-tals kronor.

Genom att vara långsiktig, söka låga avgifter och satsa på att ha en anpassad risk över tiden kan man ofta sova gott och ändå se fram emot minst lika god avkastning som om man hade följt den finansiella marknaden varje dag. Tänk även på att skapa en totalbild av alla tillgångar, tillexempel boendet, sparkonton och pension. Försök även att bestämma dig för vilken pensionsnivå som är realistisk, ta ställning till om det räcker för det pensionärsliv du vill ha och anpassa risken för dina pensionstillgångar utifrån detta.

Sammanfattningsvis, några enkla råd:


  1. Placera dina pengar i enkla lösningar som du förstår.

  2. Bedöm totalkostnaden för lösningen och jämför med andra alternativ.

  3. Transparens – Lägg alla fakta om rådgivarnas egna intressen på bordet!

  4. Glöm inte försäkringsskyddet.

Vi ses snart igen!

[email protected]


SPP Konsult ger oberoende specialistpensionshjälp åt företag sedan 35 år tillbaka.