0a5ff1a6e52a53e66e32486a96d852454f3afbc4

Vi har i tidigare lektioner gått igenom hur man kan använda Excel för att räkna ut saker, hur man använder referenser, formler och funktioner. Nu ska du få lära dig en annan kraftfull funktion i Excel, nämligen hur man kan använda sig av filter för att sortera och hitta information.

I denna lektion ska du utgå från en liten övningsfil som jag har förberett. Du kan ladda ner den här:

http://www.jensbackbom.com/riksdagsledamoter.xls

Filen innehåller en (lite äldre) lista på svenska riksdagsledamöter. Rad 1 innehåller rubriker som beskriver innehållet i raderna nedanför. Markera denna rad (genom att klicka med musen längst till vänster på raden, där siffran 1 står) och aktivera filter. Detta kan göras på lite olika ställen beroende på din version av Excel, men i min version av Excel kan man antingen aktivera filter genom att klicka på en liten ikon som ser ut som en tratt, eller genom toppmenyn Data -> Filter. Om ingen av dessa alternativ fungerar i din version av Excel, klicka runt lite i menyerna tills du hittar filterknappen! Den ser som sagt ut som en liten tratt.

Om du lyckas aktivera filter så dyker det upp små pilar i rubrikraden till höger om varje kolumn. Testa att klicka på pilen till höger om kolumn E, "Parti". Nu kan du kryssa i de partier du vill visa i listan, och kryssa ur de som inte ska synas. Klicka på "Markera alla" ett par gånger och se hur alla alternativ kryssas i och ur.

Kryssa ur alla partier och välj Socialdemokraterna. Nu ser du bara socialdemokrater i listan. Filtrera sedan i kolumn F, "Valkrets" och välj ut Stockholms kommun. Nu visas enbart Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Stockholms kommun - dvs om du väljer två filter så får du de resultat som uppfyller båda de filtervillkor du satt upp.

Nu ska vi göra en liten övning som binder ihop flera av de saker vi lärt oss hittills:

1) Infoga en ny kolumn mellan kolumnerna I och J. Detta gör du genom att markera kolumn J (klicka i fältet längst upp i kolumnen, dvs där det står "J"), sedan högerklickar du på samma ställe och väljer "Infoga". Nu skapas en ny kolumn.
2) Skriv in rubriken "Ålder" i det nya tomma fältet J1.
3) Skriv in formeln =2015-I2 i fältet J2 och tryck på Enter. Nu räknas åldern på den första riksdagsledamoten ut.
4) Dubbelklicka sedan på den lilla rutan längst ner till höger i den markerade cellen J2. Nu fylls resten av raderna på med uträkningen av ålder.
5) Skriv in formeln =MEDEL(J1:J500) i någon tom cell, förslagsvis någonstans i kolumn L eller M som är tomma. Nu räknas medelåldern av de utfiltrerade riksdagsledamöterna ut. 

Häftigt, eller hur?


Dagens uppgift:

1) Räkna ut åldern på den yngste av alla riksdagsledmöterna. Tips: använd funktionen MIN() 
2) Räkna ut hur många riksdagsledamöter som kommer från Blekinge Läns valkrets. 
3) Räkna ut hur många riksdagsledamöter som har en hemsida. Tips: Titta längst ner i fönstret när du aktiverat ditt filter.