A4d0a801d78ad86ac09ad98fe9f9d894b6c1850e

Alla har varit där; man vill fota sina nya skor, medvetet slarvigt tillsammans med en utslagen pion och ett nagellack. Men hur man än vrider och vänder på det ser det bara ut som en brottsplatsbild med hårda skuggor. Hur GÖR folk egentligen? Är det övernaturliga förmågor? Faktorerna är många när man ska skapa ett stilleben eller en schysst flatlay. Här bjuder Cafés trendspanare och stillebenexperten Gustav Broström (@gustavbrostrom) på sina bästa (och hemliga!) tips på hur du får din bild att se extra proffsig ut!

Ljus
Det säger sig självt men ljus är A och O. Eftersom jag kommer från den gamla skolan fotar jag bara i dagsljus och använder bara ljussättning vid större studioplåtningar. Direkt solljus är för hårt - absolut bäst är högsommarens mjuka eftermiddagsljus eller snällt, kallt morgonljus som är lättare att redigera. Fotar du vid ett fönster? Använd en hård vit pappskiva som reflektor för jämnare ljus, finns att köpa i pappershandeln.

Verktyg
Små föremål tenderar att rulla omkring och stöter du till bordet du plåtar på kan allt jobb vara förgäves. Investera i små klisterlappar och metervis med dubbelhäftande tejp för att få små föremål att ligga kvar. Andra verktyg som hjälper dig på vägen år klassiskt kludd och en klädroller.

Hitta ditt eget formspråk - och var konsekvent!
Alla de bästa kreatörerna har sin egen USP (unique selling point) som gjort att just de blivit bäst. Det kan vara en färgskala, en viss typ av föremål eller utsnitt (komposition). Så länge du är konsekvent kommer folk känna igen ditt formspråk och ordet sprider sig, oavsett om du vill tjäna pengar eller bara skapa. Så var konsekvent (eller inte alls)!


Komposition
Att hitta balans mellan dina föremål är oerhört viktigt. Tänk att ha ett “huvudföremål” som är det största, jobba därefter stegvis med mindre föremål. Tänk dock på att inte låta rekvisitan ta överhanden om du ska plåta en särskild produkt. Som följare vill man se direkt vad det “handlar om”. Följ magkänslan och låt det ta tid. 


Hitta din app och ditt filter!
En app att redigera i är alla stillebenmakare och flatlay-fanatikers bästa vän. Jag använder Snapseed för jämnare ljus, Afterlight för att croppa och spegelvända och VSCO för filter, skärpa och skuggor. Med rätt app kan du få ljuset som du vill ha det, redigera bort smuts, kanter och veck - helt enkelt förvränga verkligheten så att den blir så vacker som möjligt.


Lycka till!

Vill du se fler av Gustavs stilleben?
@gustavbrostrom
http://stiligt.cafe.se/