20fc3075c6a5f05d665d9a9741e3d28a3e1ff15c

“Tänk om….”

När en orostanke dyker upp i huvudet brukar vi antingen närma oss oron eller försöka skjuta bort den. Att närma sig oro innebär att lyssna på orosinnehållet, ägna tid och uppmärksamhet åt oron. När vi skjuter bort oron försöker vi att trycka bort tanken från vårt medvetande. Vi försöker att med kraft stoppa tanken från att komma tillbaka. Som de flesta vet, är det kontraproduktivt att försöka “sluta tänka” på något. Att försöka sluta tänka på något innebär automatiskt att vi lyfter upp ämnet till medvetandet om och om igen. 

En av de mest uppskattade strategierna när det gäller att minska överdriven oro är att införa en orosstund och skjuta upp all oro som poppar upp under dagen till den stunden. En orosstund är en schemalagd halvtimme på ett utvald plats då du verkligen får fördjupa dig i all oro som har dykt upp under dagen. När en orostanke kommer, så “parkerar” du den helt enkelt i väntan på orosstunden. Det bästa är om du skriver ned varje oro som pockar på. Din orosdagbok kan du senare använda för att stämma av vad som faktiskt hände med det du oroade dig för. 

En viktigt sidoeffekt av att öva på att skjuta upp oron till en bestämd tidpunkt, är att vi visar oss själva att oron inte är helt okontrollerbar. Om vi kan skjuta upp den, kan vi ju faktiskt till viss del kontrollera den. Tänk på att du inte bör lägga orosstunden för nära läggdags då detta kan störa sömnen.


Övning

Prova att parkera oro som dyker upp under dagen genom att skriva ned dem i ett block. Sätt av tid för femton minuters orosstund på kvällen eller innan du går hem från kontoret. Under orosstunden får du inte göra något annat, all fokus ska vara på oron. Försök att tänka tanken ut, alltså försök att visualisera hur det skulle vara om det värsta faktiskt hände. Om någon orostanke som du skrivit ned under dagen inte känns viktigt längre, så behöver du inte tänka på den, det är bara att stryka den från listan.