2d8f40b1ea7ba2ea8e05bb3581e3ad41bd4e4300

Som du kanske märkte med övningen i förrgår är det inte alltid så lätt att vara närvarande i till synes enkla saker i vardagen. Idag tar jag därför upp andningen som ett verktyg för närvaro. Andningen hjälper dig inte bara att bli mer närvarande utan en korrekt andning ger också positiva hälsoeffekter. 


Närvaro och fel andning
Kruxet är att de flesta av oss andas på ett felaktigt sätt, det vill säga ytligt och att vi inte använder diafragman fullt ut som ska stå för merparten av andningsarbetet. Om du andas korrekt så ska buken röra sig mer än vad bröstet gör. Annars använder du fel muskler och belastar dessa vilket leder till spänningar, stress och att det är svårare att behålla närvaron i vardagen.

Andningen är alltid i nuet och genom att vara i kontakt med andningen så grundar du dig i nuet och i dig själv. När du tappar kontakten med andningen så tappar du även kontakt med kroppen och dig själv. Andningen ger dig alltså en direktväg in i närvaro och snabbare möjlighet att märka när du tappar den och kanske är i stress.


Miniövning:
Prova att lägga en hand på magen och en hand på bröstet. Observera vilken hand som rör sig mest. Är det handen på bröstet andas du inte optimalt för kroppen och det är svårare att bevara närvaron.

Prova och se om du kan få ner andningen i buken. Ta ett djupt andetag genom näsan och töm sedan magen på luft så mycket du kan. Håll andan så länge du kan och släpp sedan andningen. Gör detta en till två gånger till och se om du märker någon skillnad.


Dagens utmaning:
Prova att under dagen ha en del av din uppmärksamhet på andningen. Du behöver i första hand inte göra så mycket med den utan mer observera, känna och uppmärksamma andningen. Se vad du upptäcker. Är det lätt? Svårt? Vad händer med din närvaro?