2d8f40b1ea7ba2ea8e05bb3581e3ad41bd4e4300

Idag bjuds det på en zenberättelse om att leva sitt liv i uppmärksamhet och att det kan finnas föreställningar om hur vårt liv ser ut när vi ”är framme”. Berättelsen pekar på ett inre skifte och att göra saker i närvaro och uppmärksamhet.


Lever du ditt liv i uppmärksamhet?
En ung man som vill lära sig mer om zen hade rest långt för att träffa en zenmästare. När han kom till platsen där mästaren fanns mötte han en man som bar vatten från en brunn.

- Var kan jag finna den upplyste? frågade han mannen, som han var övertygad om var en tjänare.

- Det är mig du söker, svarade vattenbäraren.

- Det kan inte stämma sa mannen förvånat. Jag har hört så mycket om dig. Jag skulle aldrig ha kunnat föreställa mig att du skulle bära vatten från brunnen. Är du inte upplyst?

- Innan jag blev upplyst, svarade mästaren brukade jag bära vatten och hugga ved. Det var vad jag gjorde tidigare och det är vad jag gör nu. Jag har blivit riktigt skicklig på att göra dessa två saker, bära vatten och hugga ved. Följ med mig! Nästa uppgift är att hugga ved.

Den unge mannen skakade förundrat på huvudet.

- Vad är det för skillnad? Frågade han. Innan du blev upplyst bar du vatten och högg ved. Nu bär du också vatten och hugger ved.

Mästaren skrattade.

- Skillnaden finns inom mig.Tidigare gjorde jag allt i sömnen. Nu gör jag allt i uppmärksamhet och närvaro. Det är skillnaden. Jag gör samma saker, men jag är inte längre densamme. Och eftersom jag inte är densamme är världen inte densamme för mig.
Zenbuddhistisk berättelse

Vad väckte berättelsen i dig? Vad har den för betydelse i ditt liv? Hur kan du använda inspirationen från berättelsen?


Dagens utmaning:
Berättelsen är en form av fortsättning på utmaningen du fick igår om att vara närvarande i en vardaglig aktivitet. Kanske kan du idag rikta din närvaro till det du gör i jobbet? Antingen när du sitter i ett samtal eller när du pratar med en kollega eller när du svarar på e-post.