2d8f40b1ea7ba2ea8e05bb3581e3ad41bd4e4300

Som du säkert har märkt har jag skrivit om kroppen och andningen vid flera tillfällen i denna kurs. Det beror på att de är kraftiga hjälpmedel till närvaro och ger dig information om stress, oro eller andra saker inom dig långt innan intellektet ger dig det.

Kroppen och andningen är alltid i nuet medans vår uppmärksamhet kan vara någon annanstans. Genom att vara i kontakt med kroppen så förankrar du dig lättare i nuet och undviker att vandra iväg för mycket i tankar. Du kan lättare hålla fokus och vara medveten om din energinivå så att du vet vad du orkar och klarar. På detta får du också budskap om stress, oro, smärta, rastlöshet som annars kan vara lätt att missa innan det har gått ett tag.


Om du inte tar hand om din bil stannar den förr eller senare. Om du inte tar hand om ditt hus förfaller det. Och om du inte tar hand om din kropp bryts den ner förr än du anar.

Per Arne Dahl


Miniövning:
Kan du känna vad som händer i din kropp just nu? Gå med uppmärksamheten till kroppen och bara uppmärksamma och bli medveten om hur den känns. Kanske känner du att det händer något i magen, det pirrar i benen eller kliar på armen.

När du suttit en stund kanske du märker att du börjar slappna av lite mer och att du upptäcker fler saker i kroppen. Du kan också bli medveten om att du är spänd i axlarna eller att det är många tankar.

Sitt lite längre om du klarar det och har tid. Far du bort i tankar kan du ta hjälp av andningen en stund för att komma tillbaka till kroppen och vad som händer inom dig.


Dagens utmaning:
Var extra uppmärksam på kroppen under dagen och se vad du upptäcker. Du kan också på kvällen t ex när du tittar på TV eller liknande massera dina ben och efteråt känna in den fysiska effekten med din uppmärksamhet. Hur blir det?