2d8f40b1ea7ba2ea8e05bb3581e3ad41bd4e4300

I förra posten skrev jag om fördelar med att andas korrekt och att ha kontakt med sin andning. Jag fortsätter på det spåret idag också då det är en viktig del av närvaron.

Kanske upptäckte du att det var svårt att behålla kontakten med andningen under dagen. För många är det nytt att ens uppmärksamma sin andning och missar då att det finns utrymme att andas bättre, minska stress och dra ner på autopiloten.

Många gånger är det utmanande att stanna kvar i det som händer och framförallt om det är något inom oss som vi inte vill känna, t ex en jobbig känsla. Här kommer andningen in som ett viktigt hjälpmedel för att behålla närvaron och kunna tillåta dig att stanna upp i det som händer.


Andningsmedvetenhet
Andningen är alltid i nuet och genom att vara i kontakt med andningen så grundar du dig i nuet och i dig själv. Andningsmedvetenhet gör att du inte lika lätt dras iväg i stress, oro och tankar. Saker som kan ta oss längre ifrån närvaro om vi inte tar hand om det på ett bra sätt. Andningen ger dig alltså en direktväg in i närvaro och snabbare möjlighet att märka när du tappar den och kanske är i stress.

En del av din uppmärksamhet kan alltid ligga på andningen men det kräver träning att ha och behålla den kontakten. Som en start kan du öva dig direkt när du kommer på det.


Dagens utmaning:
Oavsett var du är eller gör, känn din andning. Börja med att observera andningen och uppmärksamma hur den känns. Är den ytlig och ansträngd eller är den mer djupare och lugn? Andas du i bröstet eller med magen? Se om du kan ha kvar kontakten med andningen under dagen och utforska hur det blir för dig.