Be061b71168b4222ad1a7a691565e2fc0457fc6b

I föreningens stadgar finns föreningens grundläggande regler sammanställda. Stadgar och trivselregler kan du få av styrelsen, men många föreningar har även stadgarna på sin hemsida då dessa kan vara av intresse för personer som vill bli medlem i föreningen.

Du har som bekant ett ansvar som boende i en bostad, och det finns vissa saker du får göra i din lägenhet utan styrelsens tillåtelse.

Det är inte föreningens ansvar att laga saker som går sönder i en bostadsrättshavares lägenhet, vilket är lätt att tro eftersom det är föreningen som äger fastigheten som bostaden ligger i. Det mesta som syns inuti din bostad är faktiskt ditt ansvar. Du får t.ex. utan styrelsens tillstånd:


  • Måla, tapetsera och lägg golv

  • Byt kylskåp, frys och spis

  • Renovera ytskikt i kök och badrum


Går frysen sönder är det alltså ditt ansvar, samma gäller för glas i fönster och dörrar. Ska du renovera måste du se till att arbetet utförs fackmannamässigt. Annars kan du bli ersättningsskyldig om du till exempel orsakar en vattenläcka hos grannen. Det är dock alltid en bra idé att kontakta styrelsen inför renovering. Kanske planerar man ett stambyte inom en snar framtid, vilket innebär att ditt nyrenoverade badrum måste göras om igen.

Övning


Bostadsrättsförening är alltså en av Sveriges vanligaste bostadsformer, men kunskapen om den är ofta bristfällig. Vad sägs om att höra dig för med en kollega eller vän om vad denne tror att man som medlem har för ansvar? Vad av det du lärt dig hittills tror du att få vet om?