Be061b71168b4222ad1a7a691565e2fc0457fc6b

Det är styrelsen i din bostadsrättsförening som tar beslut om andrahandsuthyrning. Andrahandsuthyrning tillåts i högst ett år i taget. Andrahandsuthyrning är en överenskommelse mellan innehavaren och andrahandshyresgästen.

Vill du hyra ut måste du skicka in en ansökan till styrelsen. På Riksbyggen hittar du blanketter för att göra en sådan ansökan. Du kan sedan välja att skriva ett avtal mellan dig och andrahandshyresgästen.

Den 1 juli 2014 ändrades reglerna för uthyrning av bostadsrätter så att det blev lättare att hyra ut. Du behöver dock ange godtagbara skäl för att hyra ut och styrelsen ska godkänna uthyrningen.

Hyran är något som bestäms mellan dig och andrahandshyresgästen. Hyran ska dock inte sättas påtagligt högre än dina kapital- och driftskostnader för lägenheten.

Funderar du på att hyra ut så rekommenderar vi att ha en öppen dialog med styrelsen. Även om lagändringen försökt göra det enklare så är detta ett snårigt område. Använder din förening förvaltningstjänster från Riksbyggen så rekommenderar vi alltid att ni ber oss om hjälp.

Övning


Vill du fördjupa dig i frågan? Här har Airbnb några tips till andrahandsuthyrare. Fastighetsägarna har också, tillsammans med HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna, tagit fram branschgemensamma riktlinjer kring upplåtelse av bostadsrätt i andra hand. Här kan du läsa riktlinjerna.