947d46c31019e9d49c25f8ea8eb9ad1d0f846981

Hur mycket du behöver ha i buffert beror på hur din ekonomi ser ut. För många är det ett bra riktmärke att sikta på att spara ihop en till  två månadslöner i en buffert som sätts in på ett sparkonto med bra ränta (jämför räntor här). En buffert är  pengar som inte kan försvinna, och som inte minskar i värde. Det är pengar du ska ta av om något oförutsett händer, om till exempel frysen går sönder eller tandläkarräkningen blev väldigt hög.

Förutom din buffert kan det vara bra att se till att ha försäkringar mot arbetslöshet och sjukdom. Gå med i A-kassan. Om du har en hög lön kan du teckna en inkomstförsäkring. Det finns också försäkringar för bolån som gör att din ränta och dina amorteringar täcks under ett antal månader om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven.

Vilken typ av buffert som behövs påverkas förstås av vilken situation du är i. I den här filmen beskriver vi hur stor buffert som behövs i olika situationer.

Här repeterar vi vad du bör tänka på när du väljer hur stor buffert du ska ha: film om buffert

Dagens uppgift

Ett bra sätt att ta reda på hur mycket du behöver är att räkna ihop dina fasta utgifter varje månad. Hur stor buffert behöver du för att klara av att betala alla räkningar och kunna äta dig mätt under några månader om din inkomst skulle utebli eller minska? 

Idag vill jag att du tar 5-10 minuter till att skapa en sammanställning över alla dina utgifter.

Tips!

Här finns fem tips för ett förbättrat sparande.