E065231723fb2079b1982408de988ff411f4189c

Innan du börjar leta bostad på allvar är det bra att veta vad du har råd med varje månad. Ställ dig frågan hur mycket pengar du vill ha kvar till annat varje månad. Du ska ju inte bara bo. En stor del av förberedelserna inför ditt bostadsköp består i att räkna, vad får du in varje månad, och vad har du råd med när det kommer till bostadsutgifter.  När du har koll på det kan du börja titta på en bostad i just din prisnivå.

Hur mycket du kan låna beror framför allt på:


  • Din inkomst

  • Hur stor kontantinsats du kan lägga

  • Om du har andra lån och hur stora de är

  • Hur hög månadsavgiften till föreningen är (om du vill köpa bostadsrätt)

  • Vilken typ av anställning du har, t ex projektanställd eller tillsvidareanställd

  • Hur många ni är i familjen

Innan du kontaktar banken är det bra att räkna lite själv på vad du tror att du har råd med. Genom att göra den egna kalkylen blir du bättre förberedd inför kontakten med banken. Tänk på att ibland kan banken ha en uppfattning och du en annan. Det beror ofta på att bankens uppdrag är att säkerställa att din ekonomi till exempel klarar en ränteuppgång.

Dagens uppgift

Idag vill vi  att du ska bekanta dig med vår boendekalkyl. Det kan kännas som många fält att fylla i men det hela går rätt fort, och går alltid att ändra. Du hittar den här.

Tips!

Har du en vän eller kollega som också letar boende? Vad sägs om att tipsa om den här kursen så kan ni peppa varandra? Använd någon av knapparna nedan för att dela kursen.