7ac6cb795e5386038c937947ceab4c513f1ae7f1

Banker lånar generellt ut till den eller de som äger och som bor i bostadsrätten, radhuset eller villan. Studenter kan vara ett undantag, där har föräldrar möjlighet att gå in som medlåntagare.

Kraven på dig som ska ta lån kan skilja sig lite åt beroende på vilken bank du lånar hos. Men generellt brukar detta krävas:


  • Det vanliga är att du behöver ha en fast inkomst som lön eller pension. Bidrag som till exempel a-kassa eller sjukersättning räknas inte som en fast inkomst. 

  • Banken tittar också på om du har något sparande, kom ihåg det vi sa om 15 procent i kontantinsats i förra lektionen.

  • Banken undersöker om du har skulder eller betalningsanmärkningar genom att göra en kreditupplysning.

För att du ska få ett bolån måste du ha ett visst belopp kvar att leva på varje månad efter det att du har betalat alla räkningar. Banken testar också hur din ekonomi skulle se ut om räntan på bolånet stiger. Banken brukar räkna med att du ska klara av att betala dina lån och kunna leva även om räntan stiger till 7 procent. Idag är räntan låg, men tänk på att den kan stiga.

Om inte din inkomst räcker till så kan det finnas möjlighet att ibland ha någon mer som står för lånet, som till exempel föräldrar eller en partner med en fast inkomst. Men enklast är att anpassa ditt lån efter hur dyr bostad du kan köpa.

Gick det fort? Kolla in vår film för mer detaljer (1,06 min lång).

Dagens uppgift

Här kan du undersöka hur din månadskostnad påverkas av räntehöjningar. Kom ihåg att banken kommer att undersöka om du klarar en räntehöjning på upp till 7 procent.

Har du ingen fast lön? Längre fram berättar vi om hur du kan göra!