947d46c31019e9d49c25f8ea8eb9ad1d0f846981

Att amortera betyder att man betalar av på ett lån så att lånet blir mindre. Boräntan är en utgift, medan amorteringen är ett sätt att spara, precis som du kan spara pengar på ett bankkonto eller i fonder. Den dag du säljer bostaden får du igen det du amorterat.

Sedan den 1 juni i år ( 2016) är det krav på amortering på nytagna bostadslån. Enligt de nya reglerna måste du amortera om ditt bolån överstiger 50 procent av bostadens värde. Då amorterar du ned med 1 procent per år.  Har du lån på mellan 50 och 70 procent av bostadens värde måste du amortera ned din skuld med 1 procent per år. Vill du läsa mer om vad det innebär? Surfa in på sbab.se/amortering

Du kan få amorteringsfrihet om du till exempel blir arbetslös eller långvarigt sjuk. Tar du nya lån för en helt nyproducerad bostad kan du också ges amorteringsfrihet i upp till fem år. Diskutera med din bank för att ta reda på hur det ser ut för just dig. 

Det finns många fördelar med att amortera: 


  • När lånet blir mindre kommer du att betala mindre ränta, och det gör att din månadskostnad sjunker.

  • Ett mindre lån gör att du klarar dig bättre om bostadspriserna skulle falla.

  • Blickar man långt fram i tiden, ända till den dag du går i pension, är det bra om du har hunnit betala av en del av bolånet. Du kanske kommer att ha en lägre inkomst som pensionär och då är det skönt om lånet är mindre. 

  • Det är en trygghet att äga en större del av sitt boende själv, både nu och i framtiden. 


Dagens uppgift

Att prata pengar och ekonomi är något som många tycker är jobbigt. Men hur ska vi lära oss om vi aldrig pratar om det? Idag vill vi att du ska diskutera amortering med din partner, kollega eller en vän. Har personen i fråga koll på fördelarna med amorteringar och på eventuella amorteringskska diskutera rav?

Vill du ha fler anledningar till att amortera? Kolla in vår film om amortering!