C78fa5fd3127eade611e8d217f0d6012cb6dbda9

Vi är som sagt inte helt logiska utan styrs av undermedvetna mekanismer, och ofta också rädsla. När något känns läskigt (tex att ta kontakt, riskera att bli avvisad eller låta någon komma nära) sätter försvarsmekanismer igång som är ämnade att skydda oss från potentiell fara eller smärta.

Problemet är bara att läskigt inte är lika med farligt, och de strategier vi har för att skydda oss från sådant vi inte vill uppleva också "skyddar" oss från den närhet vi längtar efter. 


De mönster vi har kan i ärlighetens namn verka rätt knasiga när vi väl får syn på dem. Det är till exempel vanligt att vi blir så nervösa när vi ser någon vi blir intresserad av att vi helt sonika går därifrån för att det blir för läskigt, flirtar med någon annan i stället för att inte "avslöja oss", eller beter oss lite arrogant för att inte visa oss sårbara.


Det är förstås inte konstigt att dessa beteenden inte leder till särskilt mycket kontakt och attraktion. Men responsen är styrd av invanda mönster, rädslan ger oss tunnelseende och reaktionen sker på autopilot. Det enda vi upplever är att det känns jobbigt, och sen sätter de automatiska mönstren in, vare sig vi vill eller inte. Det första steget är därför att, återigen bli medveten om hur du beter dig när du blir intresserad av någon, och se om något av det som du gör är kontraproduktivt.


Därefter behöver du ta ett beslut. Du har nämligen ett val här. Du kan prova att göra något annorlunda (stå kvar, le, säga hej, fråga något osv) även om det känns ovant, läskigt och obekvämt.


För det kommer det sannolikt göra i början. Du lämnar ju ett mycket invant mönster som uppstod för att det var livsviktigt. Det kan vara rejält utmanande att gå emot det till en början, men ganska snabbt kommer du märka att det inte är lika riskfyllt som du trodde att bryta dina mönster, utan att det tvärtom gör saker betydligt lättare och roligare. Dessutom: varje gång du gör det kommer det gå lite lättare. 

Bästa sättet att bryta gamla mönster är nämligen nya upplevelser. Till slut är det inte längre dina gamla vanor, mönster och rädslor som styr, utan du och dina medvetna val! 


VILL DU HA MER?

På HappyDating.se finns mängder av mer material som du kan ta del av helt gratis, bl.a en Guide till Grubbelfritt Dejtande och mängder av artiklar, länkar, videoklipp mm i arkivet.

Följ Happy Dating på Facebook för mer klok kunskap, tips och inspiration rakt in i ditt facebookflöde.

Har du feedback, frågor eller vill prova en coachingsession till halva priset är du välkommen att kontakta mig på [email protected]

Varmt lycka till med dejtandet!

//Linnea

www.happydating.se