9abfc5e797d521058509c3ed761051e247dbafca

Det finns en bild av att människor är logiska och rationella, och vi har förstås förmågan att tänka logiskt. Men logiken styr oss inte i närheten av lika stor utsträckning som vi tror. Särskilt inte när det gäller nära relationer. 


Något som kan låta klyschigt, men inte desto mindre är helt sant och extremt viktigt att känna till, är att hur vi mår, beter oss och känner i våra kärleksliv som vuxna i mycket stor utsträckning hänger på hur relationen till våra föräldrar såg ut när vi växte upp. 


Som små barn är vi helt beroende av våra föräldrars omvårdnad, kärlek och närhet för att klara oss, och lär oss därför mycket snabbt den effektivaste vägen till deras kärlek. De mönster som skapas i den relationen utgör vad som inom psykologin kallas för din anknytningsmodell. Det blir din "karta" för hur kärlek känns och ser ut.


Utifrån den kartan navigerar vi sedan även i våra vuxna kärleksliv.

Hur vi hanterar våra känslor och beter oss när vi blir intresserade av någon är alltså inte i första hand styrt av vad vi tycker verkar klokt och förståndigt, utan av gamla mönster från barndomen som de flesta av oss inte ens är medvetna om.


Så länge du inte är medveten om den här kopplingen kan dessa mönster härja fritt i ditt kärleksliv och med en nästan kuslig pricksäkerhet lura in dig i exakt samma händelseförlopp om och om igen. Det kommer inte heller spela någon roll hur många du dejtar eftersom dina mönster alltid är där och ser till att upprepa sig. Har du ett sunt och väl fungerande mönster är detta naturligtvis inte ett problem, men om något du inte gillar återupprepar sig i ditt kärleksliv är det mycket väl värt att ta en titt på ditt anknytningsmönster.


Jag rekommenderar varmt boken "Hemligheten - från ögonkast till varaktig relation" av Dan Josefsson och Egil Linge för vidare läsning om detta. Den förklarar på ett enkelt och konkret sätt hur våra anknytningsmönster styr oss – och hur vi bryter dem. Det är en viktig och spännande bok som kommer ge dig massor av klarhet över vem du är och varför ditt kärleksliv ser ut som det gör. 


Hur ser dina mönster ut? Finns det något som ofta upprepar sig i ditt dejtande? Du kanske återkommande faller för en viss typ av personer, hittar fel på alla du möter eller blir extremt intresserad väldigt snabbt? 

Reflektera över vad du upplevde "krävdes" för att få kärlek och bekräftelse från dina föräldrar när du växte upp. Kanske behövde du ha problem för att de skulle bry sig? Kanske fick du bekräftelse när du klarade saker själv, eller medlade i deras konflikter? Kanske något helt annat? Fundera över om du beter dig på liknande sätt mot personer som du dejtar.


//Linnea

www.happydating.se