F5a514452a972c542cde3376c8500c9113d8846f

Vi börjar i Italien, i Toscana – vinregionernas vinregion; den äldsta och mest kända vinregionen i världen. Toscana ligger i mellersta Italien (kolla kartan). Mellan Florens i norr och Siena i söder hittar du det vindistrikt som kallas för Chianti (notera att c:et uttalas som ett k, det vill säga ”Kijannti”). Här gör man de berömda chianti-vinerna. Mitt i Chianti ligger det ursprungliga distriktet, som kallas för Chianti Classico. Vinerna härifrån känner du igen på den svarta tuppen (gallo nero) på flaskans hals.  

Längs Chianti-vägen, som slingrar sig mellan Florens och Siena, finner du området Gaiole in Chianti, där Baron Ricasoli redan på 1800-talet skapade ”receptet” för ett chianti-vin; druvan sangiovese ska dominera. Barone Ricasoli är fortfarande en av de mest respekterade producenterna i Chianti Classico, och har 15 (!) av sina viner på Systembolaget. Andra kända producenter i regionen är Fonterutoli, Marchesi Antinori och Marchesi Mazzei.

Nu vet du var Toscana ligger, vilken baron som skapade receptet – och hur Chianti egentligen uttalas. Imorgon ska vi snacka om sangiovese – druvan framför andra i Toscana.