897e73eabb5fc6a640263dfb08e1a0912acd0d32

För att definiera vilken funktionalitet ni behöver är det en god idé att samla intressenterna till en eller flera workshops då ni tillsammans skapar en önskelista. I nästa steg prioriterar ni funktionalitet, vad är need to have (något systemet måste ha) och vad är nice to have (något som förgyller användarupplevelsen). Känns det svårt att komma igång? Tänk såhär:

Vad vill vi kunna göra?

Snarare än att specificera funktionalitet, skriv ner era behov och låt sedan leverantörerna berätta huruvida det går att lösa eller ej. Att formulera sig väl specifikt skulle kunna vara "HR ska kunna flytta personer från en avdelning till en annan". Genom att istället skriva "HR ska kunna administrera organisationsstrukturen" inkluderas fler scenarion (flytta medarbetare, lägga till/ta bort avdelningar, flytta avdelningar osv) automatiskt och det ger leverantören utrymme att presentera en snygg lösning för er.

Går det att gruppera det vi vill ha?

För att kunna orientera både er själva och säljarna bättre i er RFI lönar det sig att försöka gruppera funktionaliteten. Samla ihop det ni vill ha i frågeområden och gör tydliga avgränsningar i ert dokument. På så sätt kan ni se direkt vad leverantören erbjuder och inte erbjuder och spara tid i er urvalsprocess.

Kan jag ringa någon?

Att implementera HR-system är inget ovanligt idag och det finns sannolikt en organisation där ute som liknar er. Du kanske rent av känner någon som varit i samma sits och du kan ringa direkt. Använd sociala medier och efterlys företag med liknande case för att bilda dig en uppfattning om vad ni verkligen behöver. Finns det möjlighet att få komma på studiebesök och få tips? Gör du ett inlägg på Linkedin och taggar oss lovar vi att bistå med kontakter.


Bästa hälsningar

Ellen på Verismo

Ps. Less is more! Vi rekommenderar alltid våra kunder att börja så enkelt som möjligt. För oss finns inget som utesluter köp av mer funktionalitet längre fram. Ds.