21cedf3cf8daca759a2add7a482da6fbab2ca047

Hej och hjärtligt välkommen till min grundkurs i fotografering med systemkamera. Jag som ska hjälpa dig att ta kontroll över din kamera heter Ann-Sofie Åberg, och jag jobbar som fotograf och utbildare i Hofors i Gästrikland.

Jag köpte själv min första systemkamera (som var analog) för 16 år sedan. Ganska snart ville jag försöka mig på att använda kamerans manuella läge eftersom jag förstod att autoläget begränsade mina möjligheter att få de bilder som jag önskade. Jag läste massor av böcker om fotografering och jag försökte verkligen förstå sambandet mellan bländare, slutare och ISO. Men jag förstod i princip ingenting och hittade ingen som helst logik. Så jag gav upp. 

När jag sedan, 11 år senare, köpte en digital systemkamera och gav mig tusan på att jag skulle lära mig hur den fungerade lyckades jag faktiskt slutligen förstå hur allt hänger ihop. Och när den berömda poletten plötsligt ramlade ner blev jag överraskad över hur enkelt allt egentligen var. Det jag hade trott var svårt, matematiskt och oöverkomligt visade sig i själva verket vara väldigt självklart och logiskt. Och framförallt väldigt, väldigt roligt.

Eftersom jag alltså själv vet hur svårt det kan vara att lära sig att använda en systemkamera vet jag hur jag ska förklara enkelt och pedagogiskt. Så grattis! Här är kursen som jag önskade mig för 16 år sedan. 

Du kommer att få sammanlagt 13 avsnitt i din inbox:


 1. Introduktion

 2. Kommunikation och komposition

 3. Varför fotografera i manuellt läge?

 4. Varde ljus

 5. Rätt exponering och tre hjälpredor

 6. Bländare

 7. Slutare

 8. ISO

 9. Sammanfattning

 10. Inte bara ljus och mörker

 11. Skärpa eller inte skärpa?

 12. 1... 2... 3... Klick!

 13. Så går du vidare

Kopplat till kursen finns också en Facebook-grupp där du kan lägga upp dina bilder, diskutera med andra fotointresserade och få konstruktiv kritik (både av mig och andra deltagare). Du har där också möjlighet att ställa frågor om delmomenten i kursen.

Nu kör vi så det ryker! http://www.favoritfoto.se
[email protected]