21cedf3cf8daca759a2add7a482da6fbab2ca047

Det låter kanske fånigt och pretentiöst så här i början, men du ska alltid fundera över vad du vill säga med de bilder som du tar. Alltså vad du vill kommunicera.

"Äsch! Jag har väl inget att säga, jag vill väl inte kommunicera något", kanske du tänker nu (det gjorde i alla fall jag i början). "Jag vill ju bara ta ett bild på en blomma som jag tycker är fin."

Ja, men just det! Då är det att blomman är vacker som du vill kommunicera, det du vill säga med din bild. Du vill antigen visa andra hur vacker den är eller bevara den i ditt eget minne, för att den framkallar något positivt hos dig.

Du vill alltid berätta något med dina bilder. Och det är bra om du då och då stannar upp för att känna efter vad det är. Det är nämligen först då som du verkligen kan få fram just det som du önskar i dina fotografier.

Här kommer några tips på sådant som du kan tänka lite extra på:

Komposition
Det är viktigt att alltid tänka på hur du bygger upp din bild. VAD du tar med i bilden och VAR du placerar dessa motiv i förhållande till varandra. Gör du det kan du kommunicera det som du verkligen vill göra.

Låt oss ta ett exempel:
Du vill lägga ut en bild på Facebook för att visa hur mysigt dina barn har i soffan en fredagkväll.

Du tar en bild på långt avstånd och får med hela ditt vardagsrumsgolv (där leksaker, lortiga strumpor och gårdagens tidning ligger slängda), soffbordet (där resterna av Taco-middagen står), hundens sovplats, bokhyllan, TV:n och soffan där barnen sitter.

Vad i bilden ska då betraktaren fokusera på? Var i bilden finns det viktiga, det som du vill kommunicera och visa? Var det strumporna och tacokryddan du ville visa? Eller var det barnen?

Genom att gå ett par steg närmare soffan och kanske zooma in barnen, genom att ställa bort resterna av middagen, att vrida dig lite bort från bokhyllan o sv får du en bild av dina barn istället för en bild av hela ditt vardagsrum och sådant som egentligen inte är viktigt. 

Du ska alltså alltid tänka på att undvika röriga bak- och förgrunder och att fokusera på det som är viktigt i bilden.

För att göra det finns det ett enkelt men väldigt effektivt knep:
Rör på dig!
Genom att gå två steg åt höger eller genom att sätta dig ner på golvet får du en helt annan bild än den du först såg genom kamerans sökare. Försök alltså att SE bilden innan du tar den, och du har de bästa förutsättningar för att skapa en riktigt bra bild.

Bilderna ovan är tagna bara sekunder efter varandra. Ändå ser de så olika ut. Allt jag har gjort är att flytta mig själv en aning. Den första bilden tog jag lite ovanför flickan och på den andra bilden flyttade jag mig lite bakåt och hukade ner mig för att komma på samma höjd som henne. Ingenting annat behövdes för att skapa två helt olika bilder.

Det finns också en del andra "knep" att ta till för att skapa bra bilder rent kompositionsmässigt och för att få betraktaren att verkligen se just det som du vill att hen ska se. Ett av de knepen kallas "Tredjedelsregeln" och bygger på att man ritar ut (eller rättare sagt tänker sig) ett rutmönster över sin bild, där man får 9 lika stora delar med två lodräta och två vågräta ”streck”. Det gäller sedan att försöka placera sitt huvudsakliga motiv längs med ett av strecken, eller allra helst där två streck möter varandra.

När jag fotograferade min dotter valde jag att lägga hennes ena öga i punkten där två av linjerna möter varandra. På så sätt dras betraktarens ögon mot henne och bilden upplevs också mer dynamisk och spännande än om jag hade placerat henne precis i mitten av bilden. Som du ser skapas på detta sätt också en "tomrum" till höger i bilden. Denna "tomhet" är på intet sätt onödig utan bidrar också den till att skapa bilden, och fyller alltså en funktion. 

Naturligtvis kan du också välja att lägga ditt huvudmotiv precis i mitten av en bild. Det är varken mer rätt eller fel, men du ska alltid vara medveten om att du gör det, och vad det får för betydelse för ditt fotografi.

http://www.favoritfoto.se
[email protected]