21cedf3cf8daca759a2add7a482da6fbab2ca047

Exponering
När man fotograferar brukar man prata om att bilden man tar ska vara korrekt exponerad. Det handlar helt enkelt om att allt du ser i bilden ska vara "lagom" ljust och mörkt. En "rätt" exponerad bild har inga allt för mörka eller allt för ljusa partier, utan allting i bilden har så kallad täckning. Bilden nedan är ett bra exempel på detta. Det finns några mörkare skuggor och det finns några ljusare partier men inget är så kolsvart eller så vitt att detaljerna har försvunnit. Den är helt enkelt "lagom" ljus.


Att den är det beror på att jag har släppt in lagom mycket ljus i kameran när jag tog den. Som jag påpekade igår, handlar fotografering till största delen om ljus, och för att få en bra bild måste du släppa in rätt mängd ljus i kameran. När du gör det får du en korrekt exponerad bild. 

Tre hjälpredor
När vi fotograferar strävar vi alltså hela tiden efter att få in lagom mycket ljus i kameran för att få just den bild vi önskar. Det finns inget som är absolut rätt eller fel här utan du måste själv avgöra vad som är korrekt för just dig, för varje bild du tar. Tänk t ex på exemplet från avsnittet "Varför fotografera i manuellt läge?". Där visade jag dig en bild som var tagen med en mobilkamera där modellen var alldeles för mörk i ansiktet. Det var hon för att bilden inte var rätt exponerad. När jag tog kontrollen och fotograferade samma modell med en systemkamera i det manuella läget kunde jag själv avgöra vad som var en korrekt exponering för just den bilden.

För att släppa in rätt mängd ljus i kameran har vi tre hjälpredor:

Bländaren
Slutaren
ISO

Hjälpredorna påverkar alla tre, var för sig, hur mycket ljus som släpps in i kameran. Tillsammans blir de väldigt starka och när du har lärt dig att använda dem, och att förstå hur de samverkar, har du lärt dig att ta kontrollen över kameran och dina bilder.

Imorgon ska jag låta dig stifta bekantskap med den första av våra hjälpredor: bländaren.


www.favoritfoto.se