3a49946a6fea56c1c912214c8efb9d8931bd6128


Jag brukade bli arg på mig själv för att jag var arg eller ledsen …

… tills jag träffade Ding.


Då lärde jag mig att känslorna är som en trappa att gå upp och ner i. Längst ner på skalan finns jobbiga känslor och högst upp finns härliga känslor. Så här:

1)    Lycka, visshet, styrka, frihet, kärlek och uppskattning
2)    Passion
3)    Entusiasm/Iver/Glädje
4)    Positiv förväntan/Tro
5)    Optimism
6)    Hoppfullhet
7)    Belåtenhet
8)    Leda
9)    Pessimism
10)    Frustration, irritation, otålighet
11)    Nedtyngdhet
12)    Besvikelse
13)    Tvivel
14)    Oro
15)    Förebråelse
16)    Modfälldhet
17)    Vrede/Ilska
18)    Hämndlystnad
19)    Hat, raseri
20)    Avund
21)    Otrygghet, skuld, ovärdighet
22)    Fruktan, rädsla, sorg, depression, förtvivlan, maktlöshet


Känslorna kan också ses som en barometer. De negativa känslorna är den inre rösten som säger: ”Du går åt fel håll!” eller: ”Här har du något du behöver bearbeta innan du går vidare.”

Känslor är energi i rörelse (e-motions = energy in motion). De behöver röra sig. För att känslorna ska flöda behöver vi acceptera dem, även de jobbiga. När vi har obearbetade traumatiska eller obehagliga känslor, fastnar de fysiskt i våra vävnader. De försätter oss i fight-or-flight-läge varenda gång något påminner oss om dem, oftast omedvetet. Att ständigt vara i fight-or-flight-läge leder till värk i kroppen, mindre näring till organen och till slut till kroniska tillstånd som till exempel utmattningssyndrom.

Att börja släppa fram sina känslor på den nedre delen av trappan kan vara jättejobbigt om man aldrig har gjort det förut. Det tyckte i alla fall jag. Men jag lovar, det är så himla värt det i längden. Och resultatet är att man automatiskt åker uppåt i trappan, hur bakvänt det än kan låta. Att gråta släpper ut spänningar. Att vara arg ibland är att ta tillbaka sin power för det är ju bättre än att vara maktlös. Ett fint tips att ta till i jobbiga stunder: Tänk ”det här är inte alltid jag”.

Våra hjärnor fungerar inget vidare i fight-or-flight-läge. Det blir som om vi bär glasögon som ger en förvriden bild av omvärlden. Det vi tänker blir helt enkelt inte sant. Så här skriver författaren Elizabeth Gilbert:
”Rädslan är som en säkerhetsvakt som jobbar på ett köpcenter men ser sig själv som en elitsoldat. Efter flera dygn utan sömn och alldeles för mycket energidryck är det risk att vakten skjuter på sin egen skugga i sina absurda försökt att ’trygga säkerheten’ för alla.”

Ibland kan det kännas som om gamla, redan bearbetade rädslor som inte borde trigga oss mer, kommer tillbaka. Det beror på att vi läker ett lager i taget. Ibland kanske vi läker 2%, en annan kanske 20%. Men det kan vara lika jobbigt. Därför är det jätteviktigt att inte trycka undan några känslor. Andas istället igenom dem. Sen går det bra att försöka klättra uppåt i trappan.

Precis som i en vanlig trappa går bara att ta några trappsteg i taget i känslotrappan - att gå från maktlöshet till lycka i ett kliv är omöjligt. Men vi kan klättra uppåt i känslotrappan genom att sträva efter att nå den bästa känslan vi kan nå för stunden. Det gör vi genom att tänka, prata eller göra saker som får oss att känna oss lite lättare. Det kan vara så enkelt som att gosa med hunden.

När jag såg känslorna som en trappa förstod jag vilken missuppfattning det var att det enda rätta skulle vara att vara glad hela tiden som jag hade lärt mig att jag borde vara. I många år försökte jag komma bort från de obehagliga känslorna genom att tänka positivt. Men det var alltså inte rätt väg att gå.


Uppgift
Titta på känslotrappan då och då försök analysera vad det är du känner. Ju mer du övar desto mer finkänslig blir din känslobarometer. Så småningom vet du bättre vad du vill och inte vill.

Nyfiken på mer flow?

Hör av dig så bokar vi in en workshop bara för dig. Jag kan tipsa dig om hur du analyserar dina känslor.

[email protected]

roomforflow.se

inspirationsbrev

Instagram

LinkedIn


To cry wholeheartedly is like showering your soul. (Ernst Kirchsteiger)

Citatet på bilden kan du köpa som klistermärke m.m. i min Society6-shop.