3fa314fff89a64048237bd9ff80b557c1e9ab464


Jag brukade ge andra tillåtelse att förändra mitt humör. Någon kunde säga eller göra något negativt och hela min dag (eller vecka) var förstörd  …

… tills jag träffade Ding.


Då bestämde jag mig för att ta tillbaka rätten att avgöra hur jag ska känna mig. Det är inte alltid så lätt men jag är fri att välja hur någon annans ord påverkar mig. Jag brukar tänka att den som fällde kommentaren säkert glömde den direkt efter att hen sa den så genom att fortsätta tänka på den är det ju jag själv som fortsätter att “säga” elakheten till mig själv. Det här är något jag fortfarande tränar på, men jag har stor hjälp av vetskapen att människor som inte mår bra tenderar att göra andra illa eller att i alla fall försöka prata ner dem till sin egen nivå. De står helt enkelt inte ut med att någon mår bättre eller lyckas bättre.
Här är återigen några konkreta råd från den brittiska terapeuten Marisa Peer. Det här är fem saker du kan säga till tristnissar som försöker trycka ner dig. Oftast räcker det med första eller andra steget för att de ska fatta.

1. "Tack för att du delar med dig av dina synpunkter.”

2. "Jag hörde inte vad du sa. Kan du vara snäll och säga det en gång till?"

3. "Åh, försöker du få mig att känna mig illa till mods?”
Om personen skulle säga ja, går du vidare till nästa steg ...

4. "Jag förstår, men det kommer inte att funka, för det kommer bra att rinna av mig.”
Och sen säger du ...


5. "Men eftersom vi nu delar med oss av våra synpunkter till varandra - visste du att kritiska människor brukar vara mest kritiska mot sig själva?”


Folk kanske inte alltid menar att vara elaka, men många säger att vi måste vara realistiska. De säger “Face the facts - det här är verkligheten. Tror du verkligen att du klarar av det där?” Jag bestämde mig för att även sluta lyssna på andras begränsande råd.

- Men stoppar du inte huvudet i sanden nu, Lisa? Vem tror du att du är?

Jag ser det som en skala. I ena änden finns elände som jag inte kan förklara (sjukdomar, fattigdom o.s.v.). I den andra det ultimata välbefinnandet. Jag kan ändå inte ensam göra något åt allt elände, men varför skulle det hindra mig från att göra något åt mitt eget liv här och nu? Det skulle vara som att tro att jag hjälper de som är sjuka genom att själv göra mig sjuk. Om jag istället gör mitt liv bättre kan jag hjälpa andra. Det blir som att sätta på mig syrgasmasken själv först för att sedan kunna hjälpa andra.

Framgång och pengar är också något som folk gärna gnäller om. Många tror att att rika människor är elaka och giriga. Att pengar är roten till allt ont. Vilket bullshit! Pengar är inget ont i sig bara något neutralt som ersätter varors värde. Jag tror att pengar förstärker den personlighet vi skulle ha ändå - med eller utan pengar. Och tänk så mycket gott vi kan göra för andra om vi har mycket pengar.

Tommy Hellsten skriver i sin bok ”Du är mer än du anar”:

Att lyssna till själen leder förr eller senare till konflikter med arbetsgivare, make eller maka, någon vän, byråkrater, samhället eller kyrkan. ... Att lyssna på själen kräver därför ett sällsynt mod.Uppgift
Träna på att använda Marisas femstegsraket mot tristnissar i din omgivning. Vem är den värsta tristnissen mot dig - är det kanske du själv? Så var det för mig.


Nyfiken på mer flow?
Hör av dig så bokar vi in en workshop bara för dig. Jag kan tipsa dig om fler sätt att hantera tristnissar i ditt liv. 

[email protected]

roomforflow.se

inspirationsbrev

Instagram

LinkedIn


I don’t let people pull me into their storm. Instead I pull them into my peace.

Citatet på bilden kan du köpa som klistermärke m.m. i min Society6-shop.