68e2542944644a005c4aad2d6da59218366a8fe9

Att själv välja utbetalningstid och pensionsålder är något som allt fler upptäcker och värdesätter. På senare år har det blivit populärt att välja bort den livsvariga utbetalningen för sin tjänstepension och få pensionspengarna utbetalade på 5-20 år. En orsak till att man gör så är att man vill ha en så liten förändring av sin ekonomi som möjligt jämfört med när man arbetade. En annan anledning är att man vill ha pengarna när man fortfarande är pigg och frisk. Man oroar sig alltså för att leva ett kort liv snarare än ett långt! I verkligheten är problemet ofta det omvända. Vi är piggare, friskare och lever längre än vad vi tror.

Pensionsbolagen får många telefonsamtal från förvånade och besvikna pensionärer som efter några år upptäcker att hela tjänstepensionen är utbetalad. Man minns inte alltid det val man gjorde för några år sedan. Det gäller att tänka efter före, efteråt är det för sent. Det kan bli en svår ekonomisk omställning när utbetalningarna från tjänstepensionen upphör helt. Vissa väljer en kort utbetalningstid eftersom de får bostadstillägg när tjänstepensionen är slut. Men ingen vet hur reglerna för bostadstillägg kommer att se ut i framtiden. Om reglerna ändras kan detta plötsligt förvandlas till ett problem.

Den typiske pensionären kommer att leva minst 20 år efter det att denne har fyllt 65 år. Och många underskattar hur länge de kommer att vara friska. 

Alla som är intresserade av att ta ut sin tjänstepension på kort tid bör bilda sig en uppfattning om vad det får för konsekvenser för sin ekonomi den dag som pengarna är slut. En pensionsprognos via Minpension.se är, som sagt, en bra start.

PS. Vissa tar ut sin pension på uppmaning av företag som vill placera om deras pensionspengar. För att detta ska bli lönsamt, jämfört med att låta pensionspengarna vara där de är, krävs att avkastningen blir så stor att den täcker ökad skatt och avgifter till bolaget som tar hand om pengarna. I många fall är det en ekvation som är svår att få ihop. DS.


Dan Adolphson Björck

Trygghetsekonom, AMF