142d5de22799b58c319601b08d87b303c3d4da37

Att vara beredd…

Som gatufotograf fotograferar du okända människor. Porträtt och ögonblicksbilder, genomtänkta bilder med finurlig timing.
Tjusningen med gatufoto är att det sker i nuet, du kan inte planera så mycket. Allt du behöver göra är att ha med kamera. För ett magiskt gatufoto krävs endast två ingredienser.

1. En kamera, 2. Miljö med människor. Enkelt va?

En dyr kamera?
Faktum är att du sannolikt redan har vad som krävs i kameraväg. Det finns många gatufotografer som tar fantastiska bilder med enbart iPhone. Så istället för att jaga dyr utrustning, kan du lägga tid på att verkligen känna och behärska den kamera du redan äger. Det kommer du längst med.

Storleken har ingen betydelse.
En stor kamera är tyngre att bära runt på, men har fler inställningsmöjligheter. En mindre kamera är enklare att bära med, om än med färre finesser. Vad du väljer är en smaksak och har mindre betydelse för slutbilden. Det viktigaste är ATT du har med dig kameran. Kom ihåg, vilken kamera du än väljer, är den långt mycket mer avancerad än den kamera en gatufoto-legend som Henri Cartier-Bresson använde på sin tid.

Grundtipset för en blivande gatufotograf: Fota mycket! Ha alltid någon typ av kamera med dig och våga ta en bild till. Genom att fota mycket blir du bättre.

/Daniel och Gunnar
Daniel Eliasson - www.streetpeople.se
Gunnar Fägersten Novik - gfnstreet.wordpress.com