9cb25bac53d93be1bde288a0e1c733550875bf4e

I terapimetoden acceptance and commitment therapy (ACT) vill psykologen få sina klienter att identifiera sina värderingar. Förespråkare menar att beteendeförändringen blir enklare om den ligger i linje med sådant personen värderar. Varje förändring blir således ett steg närmare ens värderingar.

Samma princip går att använda vid sparande. Börja inte spara bara för att din banktjänsteman, förälder eller kollega säger att det är bra. Börja spara för att det ligger i linje med dina värderingar. Drömmer du om att ta hand om skadade elefanter i Thailand? Skapa då ett specifikt sparkonto där varje insättning blir ett tydligt steg mot detta. Du som värderar din familj och dina barns framtid kan på samma vis se på alla sparhandlingar som uttryck för dessa värderingar.

• Gör: Hitta dina värderingar, något som inte alltid är det lättaste. Ett knep är att du föreställer dig att det är din 100-årsdag. På plats finns alla dina nära och kära. Föreställ dig nu att en kollega, en vän samt din partner håller varsitt tal om dig. Vad vill du att de säger om dig? Hur vill du att de ska beskriva dig? Här hittar du några ledtrådar till vad som är viktigt för dig.