00a83016f057a6770f7d8d2bc208151ef6318c1b

En sak först. Vad glad jag blir att du tagit dig ända hit! Imorgon tänkte jag sammanfatta processen så du har de grova dragen i en nätt liten lathund. 

Först det där som alltid kommer sist i en process, men som aldrig är minst. Implementera. Förvalta. Utveckla. 

Nu har du din tonalitet beskriven tillsammans med exempel, ordlista och riktlinjer. Om den är förankrad med dem som (tror att de) bestämmer, lägg ut den på samma ställe där ni brukar lägga riktlinjer och processer som ingen kommer ihåg att titta på, någonsin. Det är hygien. Där ska de finnas att luta sig mot och hänvisa till vid behov. Men de kommer inte att förändra något liggandes där.

Det som kommer att göra jobbet är att du utbildar och predikar. Bjud in alla som kommunicerar och berätta om er nya tonalitet. Berätta att det här kommer lyfta ert varumärke och få människor att älska er. Ge dem praktiska verktyg och skapa övningsuppgifter som de kan testa riktlinjerna och verktygen på. 

Andra sätt att hålla tonaliteten vid liv:


  • Skicka ut "veckans språktips" till alla som kommunicerar

  • Lämna feedback på texter som andra skriver

  • Utgå från er tonalitet när ni namnger och beskriver nya produkter och tjänster

  • Gör en plan för att uppdatera texter på webben

Och, superviktigt: följ upp vilka resultat och reaktioner ni får. Det kan hända att ni behöver ändra på ordval eller tilltal. Håll riktlinjerna aktuella och anpassade till verkligheten.