A1dfff9fc619b6d4c902066cfa93619eda844207

För det första måste vi klara upp en sak: enbär är inga bär. De är sammanväxta kottar och de växer på enbuskar av kvinnligt kön. Enen är nämligen en så kallad tvåbyggare, och det är bara honplantorna som bär på de blåfärgade kottarna. Det tar två till tre år för en befruktad kotte att mogna och få sin mörka, oftast blåaktiga färg. På en kvist kan kottar i olika stadier av mognadsprocessen samsas, så det är lite knepigt att plocka just de blå eftersom det inte går att bara repa av allihop. Ett sätt är att lägga ett stort tyg under trädet och sedan skaka stammen. Då faller de mogna enbären ned av sig själva. Ett annat knep är att hålla en hink direkt under en gren och liksom skaka grenen i hinken. I vilket fall bör du ha handskar på dig eftersom enens barr är väldigt stickiga.

Det vanligaste sättet att använda enbär är i torkad form. Precis innan de läggs i en sås eller kokas till te ska de krossas lätt för att frigöra smaker och aromer. För att de ska hålla sig länge är det viktigt att torka dem väl och sedan förvara dem extremt torrt och gärna mörkt.

Fem metoder att torka enbär och andra växter
Ett av de bästa sätten att ta till vara på och konservera din vilda skörd är att torka den. Många växter, svampar och rötter utvecklar sin fulla potential först när de torkats. Gör egna teblandningar, hälsopulver, kryddor eller örtsalt från naturens vilda apotek.

1. Använd en frukt- och svamptork.

2. Torka i vanlig ugn på max 50 °C med luckan på glänt.

3. Bind knippen av växter och häng upp på ett mörkt och torrt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylen.

4. Trä upp på sytråd och gör kransar eller halsband. Både vackert att titta på och roligt att äta av.

5. Bygg en egen torkställning genom att spänna upp återanvända tyger över gamla ramar. Stapla på varandra med klossar emellan eller snickra ihop till en hylla.

Här hittar du en längre text om enbär.