C8d62f45a335b1d33477b8ab8babf410e41c367e

Stort tack för att du har valt att gå vår korta kurs om inredningspsykologi. Under de kommande dagarna kommer du att få ett litet tips varje dag som du kan omsätta för att göra din arbetsplats till en lite mer kreativ sådan. 

Nytänkande idéer är ofta en kombination av gamla tankar. När vi tillåter oss själva att para ihop oväntade saker så uppstår en mängd olika idéer. Det kräver att vi hela tiden fyller på vår hjärna med ny kunskap och nya intryck. Kreativitetspsykologen Keith Sawyer har flera knep för att träna sig själv i att se oväntade kopplingar.

– Forskningen visar att när vi tar in intryck från olika källor så blir vi bättre på att upptäcka oväntade och nya kombinationer. Jag försöker därför att tillbringa tid tillsammans med människor som inte tillhör mitt forskningsområde. Jag läser också mängder av magasin och dagstidningar bara för att hålla mig uppdaterad om nya upptäckter, säger han.

Du kan förstås inte kontrollera vad dina kolleger läser och vilka de umgås med på fritiden. Däremot kan du öka sannolikheten för att de skapar oväntade kopplingar till er verksamhet. Ett enkelt knep är att se till att er entré är fylld av spännande tidningar från olika delar av världen. Skippa allt vad branschtidningar heter, om det inte är branschtidningar från andra branscher än er egen förstås. Entrén kan också påminna de anställda om företagets kärnverksamhet.

Besöker du företaget Klarna i Stockholm så kommer du att mötas av mängder av grafer som ständigt uppdateras. Företaget som utvecklar betallösningar för e-handel och graferna visar hur de går för olika delar av Klarnas verksamhet just nu, ett enkelt och snyggt sätt att påminna de anställda om vad de jobbar med.