B6c42d415af105b187491a7ed8bfe7b077a02dc9

Hittills har jag enbart berört den inbyggda kameraappen i iOS. Ska jag tipsa om en enda kamera-app, förutom den inbyggda, så är det VSCO Cam. Den löser flera av de problem som den inbyggda appen har:

  • Du kan låsa vitbalans
  • Du kan ställa in exponering, fokus och vitbalans manuellt
  • Du får en avtryckare som tar bilden när du släpper knappen (bra för att kunna hålla kameran mer stadigt i svagt ljus)
  • Efterbehandlingen i VSCO Cam är mycket trevlig, och ger balanserade, filmiska bilder med organisk känsla i. Du kan köpa till ett antal filter utöver vad som finns i appen från början. 

Nu är det ändå svårt att låta bli att tipsa dig om fler appar. Är du nyfiken på att hitta ännu smidigare flöden och i vissa fall ännu högre kvalitet, så kan du kika på dessa alternativ: 


  • 645 Pro. En klassiker som kan ge dig den absolut högsta bildkvalitet som iPhonen kan ge, rent tekniskt. Den kan spara helt okomprimerat (TIFF), och den har dessutom riktigt smidiga låsknappar för exponering, vitbalans och fokus. Trevligt att mycket går att anpassa efter hur just jag vill ha det (tex när det gäller låsning av autofokus och exponering).

  • ProCam 2 och uppföljaren Shoot by ProCam. Båda dessa är kompetenta appar för proffs som vill ha full kontroll. Båda kan spara i TIFF. Shoot är mer renodlad och har den har den bästa implementeringen av exponeringskompensation som jag hittat i någon app. Ska du fokusera manuellt finns också riktigt smarta verktyg som kan assistera dig. Båda har en widget som gör att du kan få igång appen direkt från låsskärmen. 

  • Camera+. Förutom förinställda fasta lägen för vitbalans, bra låsmöjligheter för exponering, vitbalans mm så finns här ett smart bildstabiliseringsläge, som tar bilden när du håller som mest stilla. Bra för bilder i svagt ljus. Den här appen var länge kungen av kameraappar, men den har på senare tid blivit omsprungen av apparna ovan. 

Hur kommer det sig då att jag fortfarande använder den inbyggda appen till över hälften av mina bilder? Jo, för att den aktiveras så snabbt via slide-ikonen på hemskärmen. Dessutom hänger den sig inte lika ofta som de andra. Som grädde på moset är seriematningen smidigast i denna app. 

När jag ska ta en bild tänker jag såhär (och jag hoppas du börjar känna igen flödet nu): Skärpan på rätt ställe, rätt exponering, rätt vitbalans, och sen: tajma ögonblicket. 

Ditt uppdrag:

Ladda hem VSCO Cam och se vad du tycker om gränssnitt och bildbehandling i den. 


// David

www.davidbrohede.se

guld.moderskeppet.se