8df86419dc06d305a1bb40fd2a9a3cd3c5f92f77

Ta fram din iPhone, och dra igång kameran genom att dra låsskärmens kameraikon uppåt. Rikta kameran mot det du har framför dig. Sätt nu fingret på ett ljust område. Sedan ett mörkt. Vad händer? Kameran försöker kompensera för ljusheten - den letar en korrekt exponering. Väljer du ett mörkt område kommer hela bilden att bli ljusare, eftersom kameran anpassar exponeringen efter det mörka området.

Tricket för att få en lagom ljus bild är alltså att hitta ett lagom ljust område att välja. Sök efter det mellanljusa. En tumregel kan vara att klicka på det som är viktigt i bilden. Men - det gäller inte alltid. I kommande mail får du fler tips om hur du skapar rätt exponerade bilder.  

Det är lätt att tänka att det inte spelar nån roll hur ljus bilden blir - det går ju att fixa efteråt, eller hur? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Visst går det att höja en bild med bildbehandling, men börjar den på en högre nivå så slutar den också på en högre nivå. I digitala bilder är det värre att få för mycket ljus än för lite. Du kan alltså aldrig plocka fram information i områden som blivit för ljusa. En för mörk bild däremot, går ofta att göra nåt vettigt av i redigeringen. Det kan bli brusigt, men informationen finns där att hämta i bildbehandlingen. 

Så: när du anpassar exponeringen, tänk ”hellre för mörkt än för ljust". Bilden ovan hade blivit alldeles för ljus (kritvita ben) om jag inte klickat just på den punkten i bilden så att exponeringen anpassades.

Ditt uppdrag:

Fotografera något vitt mot en mörk bakgrund. Hur kan du göra för att få en bild som inte blir för ljus?


// David

www.davidbrohede.se

guld.moderskeppet.se