146d232445fd419b8f9d25486650f69f8bc15c91

Appen ”Bilder” fick sig ett rejält uppsving med iOS 8. Numera är den en kompetent bildbehandlare där du faktiskt kan åstadkomma rätt mycket. Mitt första tips blir därför detta: bekanta dig med bildbehandling i den inbyggda appen. Testa att förändra ljus, kontrast och färgton i bilderna. Hur roterar du en bild som råkat bli upp och ner? Hur gör du för att återställa en bild till originalet?

Mitt andra tips gäller VSCO Cam. Filtrena i denna app är det bästa jag sett bland iPhoneappar. De renderar bildfiler som är filmiska, naturliga och stundtals retroinspirerade. Du kan finjustera respektive filter genom att klicka på verktygsikonen. Från VSCO Cam kan du sen dela bilderna i en mängd olika plattformar.

Vill du göra lokala justeringar, tex ljusa upp enbart ett ansikte, då är Snapseed bästa valet. Det är Google och Nik som ligger bakom appen, vilket borgar för smarta algoritmer i bildbehandlingen. I den här videon kan du se hur justeringar går till (på engelska).

Ditt uppdrag:

Skapa en dramatisk svartvit bild i den inbyggda appen ”Bilder”. Välj bild, klicka på ”Ändra” och justera med reglagen du hittar på den lilla kontrollratts-ikonen nere till höger. Höj kontrasten, och lägg till lite kornighet. Justera ljushet om det behövs. Klicka till sist på ”Klar”. Dela gärna bilden på facebook eller instagram med hashtaggen #dailybitsofiphoneography.


// David

www.davidbrohede.se

guld.moderskeppet.se