4951e1fcbc0e73a91a1e4269769a7bbc29d32368

Även om en bild är lagom ljus, så kan färgtonen i bilden kännas fel. Vitbalansen handlar om precis detta. Känner du hur den ena bilden känns kall och blå, medan den andra upplevs nästan onaturligt varm i tonen?

Vitbalansinställningen kompenserar för ljusets färg, och neutraliserar bilden om ljuset är färgat. Men: kameran vet dock inte om det är ljuset som är färgat (och ska neutraliseras) eller om motivet är starkt färgat (och då inte ska neutraliseras). Det enda kameran ser är det du pekar den mot, och då gissar kameraappen hur mycket den ska kompensera starka färger. 

Du har säkert varit med om att en himmel inte får de där varma tonerna som den har på riktigt, utan återges i bilden med en kallare ton. Detta beror på att kameran försöker kompensera så gott den kan. Andra typiska situationer är om bilden innehåller mycket grönska eller andra starka enskilda färger. Då luras ofta kameran att överkompensera, dvs ta bort en del av den härliga grönskan. Senare i kursen ska du få tips på hur du kan lösa detta problem. 

Ditt uppdrag:

Fotografera ett porträtt mot en neutral bakgrund (grå eller vit) och jämför med om du använder en starkt färgad bakgrund. Hur blir hudtonen i respektive bild? Vad ser mest tilltalande ut?


// David

www.davidbrohede.se

guld.moderskeppet.se