Cc50aa4cc5288974845be68ece00d86372b4f1be

I dag ska vi ägna oss åt att lönsamhet är viktigt.

Om din verksamhet blir lönsam så kan du utveckla dig själv så att du mår bättre. Då har du också råd att förbättra din verksamhet så att du kan bli ännu mer lönsam. Om du inte är lönsam så är risken stor att du dumpar dina priser och då hamnar du lätt i en "nedåtgående spiral".

Det är viktigt att du vet hur du ska ta betalt för dina varor eller tjänster. Säljer du tjänster kan du t.ex. ta betalt per timme, fast pris eller s.k. "budgetpris". Säljer du varor så bör du lära dig att räkna på direkta kostnader, indirekta kostnader och den nödvändiga vinsten. Du kan hitta värdefulla tips om att ta betalt här.

Lika viktigt som att skapa intäkter är att hålla igen på kostnaderna. Varje krona du lägger ut innebär en minskad vinst för din verksamhet. En stor del av kostnaderna är skatter. Läs här om vilka skatteregler som gäller för att driva verksamhet i bostaden.

Jag sätter varje år upp ett ekonomiskt mål för lönsamheten i min verksamhet och ett mål för mitt välbefinnande. Låter det jobbigt? Ja, kanske i början. Har man väl kommit igång så blir det rätt kul.

Om du tänker både på lönsamheten och träningsresultaten från början så kommer du befinna dig i en "uppåtgående spiral". Där bör du vara.

Uppgift

Fundera ut några olika sätt på vilket du kan ta betalt för dina varor eller tjänster. Det är alltid bra att ha flera olika sätt så att du kan vara flexibel om du hamnar i diskussioner med kunderna.

Läs mer om detta i boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Boken finns att låna på alla bibliotek i Sverige eller du kan läsa mer om boken här.