6f82c75280181c0a168f7e0ac70c8de467610d6d

Varför är det så svårt att bryta gamla vanor? Igår uppmuntrades du att gå in i ett samtal med fokus på att lyssna snarare än att debattera. Att debattera är som sagt något som många av oss gjort länge. Så länge att vi nästan gör det reflexmässigt.

Inlärningspsykologisk forskning lär oss att beteenden som belönas kommer att ske igen. Om vi får beröm och uppmärksamhet så fort vi ifrågasätter en andras åsikter kommer vi givetvis att fortsätta med det. Beröm är ju kul att få.

Ju mer erfarenhet vi får av just detta “schema” (ifrågasätta --> beröm) desto tydligare signal kommer “person uttrycker en åsikt” att bli för att vi nu kan ta till “schemat” och således få lite beröm.

Den här principen gäller för alla människor så du behöver inte skämmas om du känner igen dig själv. Som tur är så kan alla människor träna bort sin debatt-reflex, även om det tar lite tid. Försök att byta ut debattbeteenden mot lyssna- och frågabeteenden. På kort sikt kommer de nya beteendena inte att vara lika belönande som debattbeteendena. Hitta därför på nått smart sätt att belöna dig själv så fort du lyssnat snarare än debatterat. Du kan ju exempelvis unna dig en läskeblask eller tacos de dagarna då du lyssnat mer än debatterat.

På lång sikt kommer du givetvis inte att behöva sådan belöning, att lyssna och få nya perspektiv kommer att vara belöning nog.