6f82c75280181c0a168f7e0ac70c8de467610d6d

Vilken bild av dig själv har du? Hur skulle du beskriva dig själv? Eftersom du går den här kursen så tänker jag att du är en rätt öppen person som gärna tar del av nya intryck. Har du någonsin känst att din självbild inte varit helt i synk med verkligheten? Att du liksom går runt och ser dig som Gandhi samtidigt som du byter plats på bussen om du hamnar bredvid ett gäng med unga killar som har invadrarbakgrund.

Hur känns det?

Lite jobbigt eller hur?

Har du varit med om något sådant så har du upplevt vad som på psykologiska kallas för kognitiv dissonans. Kognitiv dissonans innebär att det finns ett gap mellan hur vi ser oss själva och hur agerar. Kognitiv dissonans är jobbigt, det skaver mentalt. Ett vanligt knep för att minska den är: a) ändra vår självbild eller b) rationalisera vårt beteende (de där killarna var ju väldigt högljudda, jag hade bytt även om de var blonda och blåögda).

Ett mer långsiktigt sätt att hantera sådan här mental missmatch är acceptans snarare än flykt. Var öppen med att öven du kan fastna i att vara stängd och fördomsfull. Det som avgör vilken människa du är beror på hur du väljer att agera. Vill du fly genom att hitta på ursäkter eller ska du vara ärlig mot dig själv och säga “vad kan jag göra för att inte fastna i den här typen av reaktion?”