0f0c2230cefa433f344d08b6193b1896b687004f

Jag berättade kort om Bit.ly (eller goo.gl) i förra avsnittet och jag tänker nu berätta mer ingående vad dessa tjänster finns till för och varför du bör använda dig av dem.

Exempel

Du är igång med din första kampanj och influencers skall länka till din webbshop. Du vill dock inte länka till din webbshops startsida, utan du vill länka dem vidare direkt till en undersida i din webbshop där du samlat alla kläder du har kampanjrabatt på. Din webbshop har länken "www.webbshoppen.se" och undersidan har länken "http://www.webbshoppen.se/?c=rabatt/kategorier/kjolar/1235959". Visst är inte den senare länken särskilt vacker? Dels är den lång och krånglig att komma ihåg, men ännu värre: den ser inte bra ut i profilen på den influencer som skall sprida länken åt dig.

Lösningen är en länkförkortare. Du klistrar alltså in länken på sajten http://bit.ly (eller Googles variant http://goo.gl) och får fram en kortare länk.

Före:


Efter:


Resultat:

Båda länkarna leder till samma sida.


Är det bara stilrent eller finns det någon ytterligare fördel?

Som jag nämnde i förra avsnittet har bit.ly flera fördelar än att länken blir kortare och stilrenare. Den blir nämligen mätbar.

När en influencer sprider din bit.ly-länk istället för din 'vanliga' länk får du via ditt konto på bit.ly direktinformation om:


  1. Hur många som har klickat på länken

  2. Var de som klickat på länken kommer ifrån för land

Nedan är ett bildexempel på en länk som 718 personer klickade på. Till höger ser du att 309 av dem var från Sverige, 91 från Tyskland, 33 från Frankrike och resterande klick var från 48 andra länder. Vi kan alltså dra slutsatsen av att detta var en svensk influencer men med stor internationell räckvidd.Slutsats: när du betalar en influencer för att skriva om er produkt eller tjänst, skapa först en bit.ly-länk åt dem, så du kan se vilken trafik de faktiskt genererar till er på ett smidigt sätt.


UPPGIFT.

Skriv ner vilka fler användningsområden du hittar för en tjänst som bit.ly.

Maila dem sedan till mig på [email protected] för feedback!