983159e5bf5ecba03117b521aa38d1c489ceed1a

En bloggare, eller influencer, är en person som i offentligheten skriver och publicerar bilder om sin vardag, händelser i sitt liv, sin konst eller sina intressen. Influencers finns i alla former – unga som små – icke-professionella som professionella, världen över, och en del av dem tjänar pengar, precis som vilket annat arbete som helst. Något som också definierar en sann influencer är att den har en speciell förmåga att inspirera och motivera andra genom sitt uppbyggda förtroende.

I ett blogginlägg berättar Ida Warg, en av Sveriges största träningsinriktade profiler, att hon inte tjänade en krona de första fem åren hon bloggade. Kenza, Sveriges största bloggare, har berättat om sitt liv och byggt upp sin fanskara ända sedan 2006 – och år 2010 skrev hon ett inlägg om vad hon tjänar på sina annonser utifrån den trafik hon genererar (vid dåvarande tillfället 200.000 SEK+ i månaden).

Precis som vilket mediehus som helst får profiler, i stil med Ida och Kenza, betalt utifrån den trafik de lyckas generera till sin blogg. Precis som Aftonbladet säljer annonser till sin nyhetssajt som läses av X antal människor, säljer profiler annonser till sin blogg som läses av X antal människor. Intäktsmässigt finns det inget lönetak för en påverkansperson, precis som det inte finns ett intäktstak för ett mediehus som Aftonbladet. Det är ju inget märkvärdigt med det.

Att synas med en influencer har ett väldigt stort värde för ett varumärke och i grund och botten handlar det som vanligt om utbud och efterfrågan när man talar om investeringsnivåer. Eftertraktade influencers som driver mycket trafik och har ett högt förtroende kostar att synas med. Syns man på rätt sätt tjänar man däremot tillbaka de pengarna – och i många fall, flera gånger om.

En influencer som tar betalt i sitt faktiska värde gör även i regel mycket färre och bara noga utvalda samarbeten – något som varumärken kraftigt gynnas av då trovärdigheten stiger.

Vidare är det av vikt att, när man jobbar med influencers, förstå att de pengar influencers tjänar har de jobbat väldigt hårt för. De har i många fall gått igenom blod, svett och tårar – och icke att förglömma det faktum att enbart en bråkdel lyckas driva så mycket trafik att de kan livnära sig på det. I princip i samtliga fall med influencers har de dessutom haft en timlön på noll kronor i många, många år innan de börjat få intäkter.

Utbetalningar till influencers sker oftast via faktura eller som löneutbetalningar. Marknadsplatser för Influencer Marketing, som till exempel Beatly, har oftast automatiska system som hanterar utbetalningar till influencers, vilket är väldigt användbart och tidseffektivt när man jobbar med ett stort antal influencers till en kampanj.

Har du idéer kring hur mycket du skulle vilja investera i en insats i Influencer Marketing?

Om du mailar mig på [email protected] kan jag ge dig en uppskattad bild på förväntat resultat, effekt och exponering utifrån din ungefärliga, önskade investeringsnivå.