F0e9126a651bb3be72a09089e32920d8e2763a57

När du för första gången ska ge din bebis en smakportion, se till att det blir en lustfylld upplevelse!

Bebisar gillar för det mesta att spegla sina föräldrar, det vill säga härma dem, så var så rolig och entusiastisk du bara kan. Luta dig framåt, gapa själv och håll fingret eller skeden STILLA framför barnets mun! Det är inte så roligt att få en sked inkörd i munnen med någon gegga på som man inte känner igen, så ha respekt för att ditt barn måste få tid att vänja sig vid detta tokiga nya. 

En del barn kanske hellre vill hålla i skeden själv, en del vill absolut inte ha en sked i närheten och verkligen inte i munnen. Här måste du som förälder kunna ta ett steg tillbaka och tänka på att detta är första gången för ditt barn, av något som du kan göra utan att lägga märke till det. 

En del bebisar behöver få in en yttepyttesmula i munnen för att förstå att ”här kommer något som är gott” och en del vill mycket hellre stoppa ner hela handen i klicken med mos och sedan ”självständigt” kleta in ansiktet med gojset. Andra barn vill hellre bli pussade med en lite kladdig mosmun, alltså att du lockar och leker med lite kladd på munnen, och försiktigt pussar barnet. Inte skrämmas! Bara leka, är tanken. 

Hur du än väljer att göra, oavsett om du använder sked eller ditt eget finger, så följ barnets eget tempo och vänta in signalerna. I början måste det få vara bara lek och skoj. 

Ha inte bråttom.


Bonus!
För ett tag sedan var jag med i TV4:s Nyhetsmorgon och pratade om att hjälpa barn hitta matlusten. Här hittar du klippet.