F0e9126a651bb3be72a09089e32920d8e2763a57

Det första du ska börja med är att se över familjens rutiner. Enligt mig är inte rutiner samma sak som att familjen måste sitta vid ett rektangulärt matbord, med mamma på ena sidan, pappa på motsatt sida och barnen bredvid varsin förälder, på exakt samma tid varje dag. 

Rutiner är bara något ni gör varje dag, helst på samma sätt och något som ni helst inte ruckar på. Men det betyder inte att platsen och tiden för dessa är stöpt i en och samma form, utan tänk lite fritt och stort här. Om du inte gillar att laga middag, eller om din Kalle avskyr att äta frukost, så tänk om lite. Kanske kan ni hoppa över middagen för en utökad kvällsfika i soffan, och kanske äter Kalle sin frukost allra bäst i bilen på väg till förskolan? Låt inte normen styra, det är din familj och ditt barn som ska lära sig äta. Alla är olika.

Barn som strular med maten är ofta känsliga för detaljer och vill till exempel inte gärna låna ut sin stol till någon annan. Försök därför att göra måltiden så förutsägbar som det går – samma tid, samma plats, samma saker! Och ibland, till och med samma mat. Du som vuxen har säkert ätit ungefär likadant till frukost under många år av ditt liv, och det har uppenbarligen fungerat. Förr i tiden hade man ofta fasta dagar för olika råvaror - fisk på tisdagar, soppa på torsdagar osv. Fundera på om det är något som kan hjälpa ditt barn att bli bättre förberett på vad som serveras ikväll? 

Att tänka på: 


  • Se till att barnet har en egen, trevlig plats vid matbordet.

  • Fundera också över ljud- och ljusmiljön och de intryck som den ger till barnet.

  • Ät vid samma tid varje dag, så gott det går. 

  • Ritualer så som att tvätta händerna innan maten kan vara till hjälp för att skapa ordning och förutsägbarhet.