F0e9126a651bb3be72a09089e32920d8e2763a57

Hej och välkommen till kursens första avsnitt! Och tack för att du har valt att gå den! Vi börjar med lite grundläggande fakta.

Ett barns ätutveckling är starkt kopplat till den motoriska och sensoriska utvecklingen i munnen. När vi äter är det otroligt mycket som sker. Vi använder över 30 olika muskler för att äta och svälja. Alla dessa ska koordineras in i minsta detalj och dessutom ska andningen kontrolleras under tiden. Men när vi väl lärt oss hur vi ska göra går det mesta automatiskt, som tur är! 

För att lära sig att få ihop allt det här behöver barn förstås träna ett tag, och olika barn behöver träna olika länge.

I mycket stora och förenklade drag kan man säga att en munmotorisk (oralmotorisk) ätutveckling går till så här:

0–3 månader
Fram till ungefär tre månaders ålder har barn ett stereotypt sug- och sväljmönster, där det finns en tydlig rytm som ofta innebär en sugning/sekund, och där barnets tunga rör sig rakt ut och in i munnen. Barnet har en bitreflex – om man placerar något mellan barnets tandrader så biter barnet ihop käkarna.

3–6 månader
Vid tre månaders ålder uppstår en ny typ av sugning som är lite längre och djupare och där tungan börjar arbeta lite mer upp och ner, och nästan pumpar ut mjölken. Nu kommer också lite mer läpprörelser där särskilt överläppen kommer igång och barnet kan vid 4 månader börja suga av lite puré från en sked eller från ett finger. I det här stadiet jobbar tungan nästan bara upp och ner. Underkäken rör sig på samma sätt som tungan och barnet kan inte röra tungan helt fritt i munnen. Vid runt tre till fem månaders ålder börjar också bitreflexen att bli mer viljemässigt kontrollerad och det betyder att barnet lär sig att gradera rörelsen eller att helt enkelt öppna munnen lagom mycket.

Så, det var en liten mjukstart, imorgon tar vi en snabbtitt på hur det ser ut för barn mellan 6 månader och två år.