04d33e0881523fa341755c188744cb63c20d6277

Det är inte bara tungans och käkens rörelser som ska utvecklas och tränas upp, utan också känseln i munnen. Vi är oerhört känsliga i munnen – tänk bara på hur snabbt du reagerar om du råkar bita dig i kinden eller om något är lite för varmt.


Känseln är ett komplex och sammansatt sinne, som registrerar allt ifrån lätta smekningar till hårda tryck och svår smärta. Känselsinnet används också för att registrera information om temperatur och starka smaker. Vid måltider använder vi sinnet för att bedöma parametrar som hårdhet och mjukhet, kladdighet, fuktighet, torrhet och om det vi har i munnen är strävt eller glatt. 

Ofta när barn säger att de inte gillar något, kanske det egentligen handlar om hur det känns i munnen, men barnet är inte moget rent språkligt att uttrycka det ännu.

Med tanke på allt det här är det egentligen inte konstigt alls att barn ibland tvärvägrar ny mat! Överraskningar i munnen är väldigt sällan trevligt. 

Dessutom kan en del barn vara känsliga för temperatur – vissa älskar frusen mat, medan andra aldrig vill äta något som inte är åtminstone ljummet. Överlag är det dock bättre att barnets mat är lite för kall än lite för varm.


Testa själv!
Det är nästan omöjligt att separera smaken av ett livsmedel från den rent taktila och kinestetiska upplevelsen av det, och för ett barn är det förstås ännu svårare. Försök att vid någon måltid idag vara extra uppmärksam på just den taktila upplevelsen av maten. Kan du till och med komma på några specifika konsistenser av mat som du ogillar?