C53f0024bc459ad8fe933b06c0b436908a6436a4

Jag rekommenderar dig som nyföretagare att börja med en skiss och bena ut alla stora poster som påverkar din och företagets ekonomi. Lista alla tänkbara kostnader som är förknippade med din verksamhet. Detta ska alltså vara en realistisk budget. Men vad ska du sikta mot för drömmål och hur vet du om du tvärtom är nära svältgränsen?

Mitt tips är därför att göra två ytterligare parallella budgetar i kalkylarket; en optimistisk drömbudget och en försiktigare “nödbudget”. Drömbudgeten är en kolumn med dina drömsiffror där du sätter ett barriärmål. Detta ska peppa dig på vägen och ge dig enkel feedback på hur bra det går för din verksamhet. Nödbudgeten är en kolumn med din lägstanivå, det vill säga gränsen för att du ska kunna fortsätta driva eget.

Det tar tid att skissa fram tre budgetar - för att kunna sätta dröm- och nödmål så behöver du reflektera över pengarna som går in och ut ur ditt företag. Detta är en viktig del på din resa att få överblick och kontroll över företagets ekonomi. När du är klar bör du ha tre budgetar som speglar tre olika scenarion i ditt företag.