Dbcf8bf88db27fdbc699951fe8af02178c51227d

Nedan är några tips på hur du kan och bör använda LinkedIn om du ska söka nytt jobb och hur du får ut maximalt utav ditt nätverk och LinkedIn som verktyg.

- Om du optimerat din profil och jobbat aktivt med LinkedIn, som jag beskrivit ovan, under en längre tid så har du redan skapat dig ett namn och ett professionellt varumärke. Du har synts hos dina kontakter och ligger top of mind hos dessa. Allt detta är till stor nytta när du ska söka nytt jobb. Så om du inte redan har gjort det, så är det dags att sätta igång nu.

- Fundera på att skaffa ett premiumkonto för jobbsökande hos LinkedIn. Då kan du bl.a. göra din profil ännu mer personlig, du hamnar högre upp på listan när en headhunter söker efter lämpliga kandidater, du kan ser ännu fler personer som varit inne på din profil, du får fler sökfilter när du letar efter personer du vill kontakta, du kan spara jobbprenumerationer samt få statistik om de jobb du vill söka, samt mycket mer. Du kan läsa mer om Job Seeker Premium account här.

- Passa på att lägga till alla de VD, headhunters och personalchefer du känner eller springer på i ditt nätverk på LinkedIn. Det innebär att du hamnar ännu högra upp i deras listor eftersom ni nu är 1’a-handskontakter.

- Kontakta samtliga personer i ditt nätverk som skulle kunna hjälpa dig med ett nytt jobb. Om du redan har sagt upp dig kan du även lägga ut en statusuppdatering om att du nu söker en ny utmaning. Var inte rädd för att be om hjälp och berätta vad du söker för typ av jobb.

- Se till att skapa prenumerationer med vad för typ av jobb du söker. Många använder nu LinkedIn även för att annonsera ut sina jobb och genom en prenumeration skickas lämpliga förslag till dig via e-post.

- Om du söker ett jobb rekommenderar jag att du kollar upp både företaget och kontaktpersonerna på LinkedIn. Kanske har du några gemensamma kontakter med dessa som kan berätta mer om personen du ska träffa eller kanske ännu bättre, lägga in ett gott ord för dig.

- I samband med att du söker jobbet rekommenderar jag att du lägger till kontaktpersonen till ditt nätverk på LinkedIn. Glöm inte att skriva en personlig kommentar där du förklarar att du lägger till dom med anledning av att du precis sökt jobbet som …


Kika gärna på min LinkedIn sida för att se hur jag har gjort.

Innan du börjar med ovan uppdateringar vill jag informera om att varje ändring du gör skickas ut i dina kontakters nyhetsflöden. Du kan dock stänga av detta genom att sätta ”Meddela ditt nätverk” / ”Notify your network” till Nej / No och du hittar denna inställning till höger på din profilsida. Glöm inte att sätta denna till Ja / Yes igen när du är klar eftersom det är bra att dina kontakter får se dina uppdateringar.