3483a0741d803f88cd15f188a2f1a14c19b8d3ae

Vi tänkte avsluta med något inspirerande – en rabattguide! Det är möjligt att du ännu inte är helt i pensionstankar, men vill ändå tipsa om en massa olika rabatter man kan dra nytta av i sitt nya spännande liv som pensionär. Vårt bästa tips till dig som fortfarande har tid kvar till pension är att spara till det du drömmer om att göra som pensionär.

Vi ber dig ha överseende med att det är olika rabatter och villkor i olika kommuner runt om i Sverige.

Pensionärsrabatter –  de vanligaste att utnyttja
• Hos frisören
• På biografen
• I kollektivtrafiken

Om du inte ännu fyllt 65 år men börjat ta ut allmän pension har du också rätt till många rabatter. Det krävs dock ett pensionärsbevis. Här hittar du ett utskriftsvänligt pensionärsbevis. Du behöver logga in för att se det.

Andra smarta tips
• Jobba lite vid sidan av: se exempelvis veteranpoolen.se, veterankraft.se, pensionarspoolen.se 
• Arbeta längre eller kortare. En tumregel är att pensionsuttaget blir ca 7-8 % högre för varje år som du skjuter på det.
• Sälj saker du inte behöver på blocket, tradera eller loppis. Sätt in pengarna på ett sparande som passar dig, till exempel ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring.

• Att flytta utomlands kan ge lägre skatt och lägre levnadskostnader. Skatten är betydligt lägre i ex. Portugal eller Frankrike, medan levnadskostnaderna är betydligt lägre i t.ex. Thailand. Var dock uppmärksam på att valutakurser påverkar storleken på pensionen. Garantipensionen måste du ta ut i EU- eller ESS-länder. Bostadstillägg endast i Sverige. Tips för att få stenkoll är att ringa till Skatteverket och prata med en kunnig handläggare inom "beskattning vid utflyttning och Sveriges skatteavtal".

SPPs ytterligare tips
• Sök bostadstillägg för pensionärer. Det kan ge upp till 5000 kr extra i månaden. Ca 50 000 pensionärer som har rätt till det har ännu inte sökt det. Var inte en av dem! Kontakta Pensionsmyndighetens kundservice på 0771-776 776 eller läs mer här och hör om du är en av dem som kan få tillägget.

• Om du vill ha tips på ett bra budgetverktyg – kolla budgetkalkylen på www.konsumentverket.se

Var dock försiktig med att ta ut pension i förtid endast i syfte att få ta del av rabatterna. Ett förtida uttag av pension kan nämligen innebära att du får lägre ersättning ifrån A-kassan om du skulle få behov av det.

Hälsningar,
SPP kundcenter