3a1122d87243ffbb79f1eaa5fc38d7a09bc75986

Vi bygger vidare på det vi redan lärt oss om kontinuerliga belöningar men zoomar in ännu mer på hur vad vi ska göra med alla tråkiga arbetsuppgifter som vi ibland måste ta itu med.

Saker och ting som vållar obehag eller tristess uppfattas av hjärnan som en onödig eller hotfull aktivitet, vilket snabbt leder till att vi ägnar oss åt något annat. Istället för att tvinga sig själv att utföra något som känns alltigenom obehagligt kan man utnyttja en belöning som draghjälp. Uppgiften vi undviker kan kopplas samman med en aktivitet som känns tillfredsställande, i syfte att göra den mer intressant. Principen kallas för fusing, eller sammansmältning, och myntades av Henry Murray, professor i psykologi vid Harvard University i USA. Genom att kombinera långsiktiga fördelar med något som innehåller omgående belöning blir vårt arbete mer attraktivt, vilket således minskar risken för prokrastinering.

Gör
Du tillämpar förmodligen redan fusing dagligen genom att kombinera sådant du måste genomföra med något som känns roligt. Det kan till exempel handla om att lyssna på musik samtidigt som du jobbar, att läsa körkortsteorin på ett trevligt kafé, eller att träna på gymmet tillsammans med en god vän.

Ta nu och fundera på dagens arbetsuppgifter. Finns det någon som känns riktigt tråkig? Hur kan du tillämpa fusing för att göra uppgiften lite roligare?

Bonus!
Svårt att komma på bra musik som kan göra ditt arbete mer tillfredsställande? Vad sägs om den senaste skivan av Toro Y Moi.