3a1122d87243ffbb79f1eaa5fc38d7a09bc75986

Vi har redan diskuterat vikten av att hushålla sina resurser för att kunna orka med en hel arbetsdag. Din koncentrationsförmåga är som bekant en muskel som blir tröttare ju mer du använder den. Nu zoomar vi in på ett begrepp som är alldeles för bekant för de flesta av oss: multitasking.

Multitasking, parallellarbete eller att hålla många bollar i luften samtidigt är sällan en bra idé. Trots att beteendet är utbrett och efterfrågat bland många arbetsgivare finns det numera en ansenlig mängd forskning som pekar på dess negativa inverkan för vår produktivitet. Rent intuitivt kan det framstå som smart att göra flera saker vid ett och samma tillfälle, men studier visar snarare att resultatet är det motsatta – genom att försöka koncentrera oss på olika uppgifter tar det längre tid att slutföra var och en av dem.

Trots de negativa effekter är multitasking ett beteende som de flesta människor ägnar sig åt. Detta beror troligtvis på att vår hjärna samtidigt uppfattar en strid ström av inkommande information som viktigt att uppmärksamma, vilket gör att den utsöndrar hormonet dopamin som belöning när vi ständigt byter fokus. I takt med att vi omger oss av allt fler distraktioner kan detta få en förödande effekt på såväl våra möjligheter att få saker och ting gjorda som psykiska hälsa. Att bryta ett mönster av multitasking är därmed en enkel men allt viktigare strategi för att minska både uppskjutande och se till att vi mår bättre i arbetet.

Diskutera multitasking med en kollega
Du har nu fått lära dig en del om multitasking och hur det påverkar arbetet. Idag vill jag att du ska diskutera fenomenet med en kollega, exempelvis över en lunch eller kaffe och hör om hens uppfattning av multitasking.

Läs
Här hittar du en längre text om multitasking och dess negativa effekter på vår mentala hälsa. Sen kan du förstås läsa ännu mer om multitasking i min och Lina Wennerstens bok Dansa på Deadline, som bland annat finns att köpa här.