5b033eb41f18b339aa49cff9d205877296411637

Då var våra tre veckor tillsammans slut. Tack för att jag fått dela med mig av mina spartips, hoppas att du redan nu agerat på några av dem. Kom ihåg att alla svenskar kan bli miljonärer om man följer några enkla principer:

• Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv. Tro inte att du får mer pengar över när du tjänar mer i framtiden. Alla har slut på lönekontot i slutet av varje månad oberoende av hur mycket man tjänar. Det enda sättet att bygga upp en förmögenhet är att bygga upp en kapitalbas steg för steg. 


• Att köpa en egen bostad är ofta den bästa långsiktiga placering man kan göra. Genom att man kan låna till investeringen blir avkastningen på den egna insatsen större än värdestegringen på fastigheten. 


• Ränta-på-räntaeffekten är världens åttonde underverk och gör att långsiktigt sparande ger otroligt stora avkastningar. Tänk på att varje procentenhet i sparade kostnader eller högre avkastning får stora konsekvenser på lång sikt. 


• Långsiktigt sparande gör man genom att köpa och behålla aktie- och fondplaceringar och låta dem växa precis som om man skulle plantera träd i en skog. Någon gång då och då behöver placeringarna ses över men att placera i aktier skall vara långsiktigt och lite tråkigt. Om du vill ha spänning skall du spela på lotto eller kasino. 


• Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare i finansbranschen. Transaktioner är finansvärldens modersmjölk och de flesta rådgivare är egentligen säljare. 


• Studera de olika sparformerna som finns tillgängliga och välj bort dem som har höga kostnader och är komplexa. Finansbranschen är en mästare på att göra enkla saker krångliga och ta bra betalt för råden. Placera i ränteplaceringar, amortera på lån, köp aktier i noterade och onoterade bolag eller spara i fonder som verkligen har en aktiv förvaltning eller har låga kostnader som indexfonder.

• Minst en gång om året bör du gå igenom din personliga totalekonomi och studera hur din personliga resultaträkning varje månad ökar din personliga balansräkning. Gå igenom kostnaderna för de olika sparformerna och vad de givit för avkastning under året. Din personliga balansräkning består av likvida medel, obligationer och aktier, fastigheter samt inkomstpensionskapital från svenska staten. 

För dig som verkligen fattat tycke för sparande så rekommenderar jag att du gör något av följande:

1. Gå med i vår sparklubb
2. Bekanta dig med våra fonder
3. Kolla in min bok Så här kan alla svenskar bli miljonärer eller mina andra böcker
4. Gilla Spiltan på Facebook för nyheter och inlägg om finansbranschen och om våra fonder
5. Följ oss på Twitter


Lycka till med sparandet och på vägen mot miljonerna! 

Per H Börjesson, Spiltan