5b033eb41f18b339aa49cff9d205877296411637

Det finns många som varken är intresserade av eller har tid att studera och lära sig om olika bolag. En fondförvaltare på en fond arbetar på heltid med att analysera och besöka bolag, ta beslut om emissioner och bevaka rapporter från bolagen. En annan fördel med sparande i aktiefonder är att man får riskspridning även vid den första insättningen då en aktiefond innehåller många aktier. Bästa sättet att spara är att månadsspara och alla fondbolag erbjuder möjligheten att spara varje månad via autogiro som man kan anmäla sig till via fondbolagens hemsidor. En fördel med att vara direktkund hos ett fondbolag är att man regelbundet får information om hur fonden har gått och om hur förvaltaren resonerar. Om man månadssparar via ett fondtorg eller en internetmäklare får man söka upp denna typ av information på egen hand.

Principer när du ska välja fond

1. Vad har fonden för rating?
www.morningstar.se är ett av de mest kända ratinginstituten som gör en rating för alla fonder. Man kan också gratis prenumerera på deras nyhetsbrev. Tidningar som Privata affärer, Aktiespararen med flera har speciella sektioner som går igenom och beskriver olika fonder.

2. Satsar fondförvaltaren egna pengar i fonden?
Det är en bra indikation att man tror på sin egen förvaltning.

3. Har samma förvaltare förvaltat fonden under lång tid?
Att en och samma förvaltare förvaltat fonden är ofta en god indikation på en bra fond. En ny förvaltare kan vara lika bra som den gamla men det kan också hända att hela fondens historik är baserad på en förvaltare som för länge sedan lämnade fonden. Se därför upp med all statistik då alla fondbolag har en tendens att välja den mest förmånliga jämförelsetiden.

4. Förvaltas fonden av en mindre förvaltningsorganisation?
Det finns större förutsättningar för mindre förvaltningsorganisationer att sticka ut och verkligen skapa en högre avkastning än index. I stora organisationer är det svårare att ha en avvikande uppfattning vilket ofta innebär att slutresultatet blir mediokert.

Tips!
Spiltan Fonder har startat Aktiefond Investmentbolag som investerar i de största svenska investmentbolagen enligt en fastställd fördelning. Fonden har den extremt låga kostnaden 0,2 % vilket är lägre än snittet för indexfonder. Dessutom är förvaltningen även aktiv genom att investmentbolagen aktivt arbetar med sina bolag. Du kan läsa mer om fonden här.